Lounais-Häme Forssa

Luonnon monimuotoisuuden puolella – Lotta Leka jätti ympäristöaktivismin ja ryhtyi tekemään taidetta

Autere-näyttely kertoo monimuotoisuuden katoamisesta ja sisäisen rauhan löytämisestä luonnosta.
Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa tai "luontokirkkoa". Lotta Lekan A year of four earths -teos sisältää myös viidennen ruskeansävyisen pavunvarren, joka kuvaa pyrkimystä yhä paremman elintason tavoitteluun kestävyyden rajoista piittaamatta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa tai "luontokirkkoa". Lotta Lekan A year of four earths -teos sisältää myös viidennen ruskeansävyisen pavunvarren, joka kuvaa pyrkimystä yhä paremman elintason tavoitteluun kestävyyden rajoista piittaamatta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Turkulainen taiteilija ja taidegraafikko Lotta Leka seisoo Galleria Moletissa neljän sinisävyisen luontokirkon keskellä.

– Suomalaisten ylikulutuspäivä on nykyään jo maaliskuussa. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa.

A year of four earths -teokseen kuuluu viidentenä osana ruskeansävyinen pavunvarsi. Se kuvaa tavoitteluamme kohti yhä parempaa elintasoa kestävyyden rajoista piittaamatta.

Maapallojen sijaan Leka on tehnyt teoksen osista kirkon mallisia.

– Monelle luonto on pyhä paikka.

Lekalle itselleenkin on tärkeää päästä latautumaan luontoon; hakemaan elämänvirtaa ja -voimaa, keräämään sieniä, marjoja ja yrttejä.

– Harmittaa, että usein vanhaa ja monimuotoista metsää joutuu hakemaan kaukaa ja sinne pääsemisessä on oma työnsä. On eri asia olla talousmetsässä, joutomaalla tai pusikossa.

Ihmisen toiminta alistaa metsän elämää. Moletin näyttely on nimetty Autereeksi – se näyttää seesteiseltä ja kauniilta, mutta kätkee sisälleen ihmisen toiminnan aiheuttaman hiljaisen kuoleman, joka on seurausta elonkirjon katoamisesta.

Teoksiin on kuvattu eläimiä, kasveja ja hyönteisiä, jotka ovat ikiaikaisia, ihmisen selviytymisen kannalta tärkeitä tai vieraslajeja.

Näyttelytilassa keinuvat kehdot viestivät luonnonkin vaativan huolenpitoa.

– Varsinkin Etelä-Suomessa tilanne on ollut jo pitkään tosi surkea, Leka sanoo.

Leka toimi nuorempana pitkään ympäristö- ja Reilun kaupan järjestöissä. Aktivismi on vaihtunut hiljalleen taiteen tekemiseen.

Nyt hän opiskelee kuvataiteen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Kankaanpäässä ja haluaisi opinnäytetyönään tutkia, miten taiteella pystyy vaikuttamaan ja lisääkö vai lievittääkö taide ilmastoahdistusta.

– Uskon, että taide osuu eri hermoon kuin luennot, kirjallisuus tai tv-dokumentit, mutta ne tukevat toisiaan.

Näyttelyssä Leka toivoo katsojien silmien avautuvan luonnon herkkyydelle. Teoksia tehdessään hän ei kuitenkaan mieti, millaisia ajatuksia ne herättävät muissa, vaan hän tekee ensisijassa itselle merkityksellistä taidetta.

Leka kokee tarvetta muokata omaakin toimintaa kestävämmäksi.

– Seuraava näyttelykokonaisuuteni voisi rakentua paikkoihin, joihin pystyisi kulkemaan julkisilla ilman autoa.

Näyttelyn kolmiulotteisia töitä pisto pistolta ommellessaan Lekan onnistui saavuttaa metsässä samoilun kaltainen meditatiivinen tila.

– Välillä taiteen tekeminen on tuskaista ja hitaasti syttyvä prosessi. Näiden töiden tekemisestä olen nauttinut tosi paljon. FL

Lotta Lekan Autere-näyttely on esillä Forssan museon Galleria Moletissa 27.10. asti.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic