Lounais-Häme Tammela

Luonnon voi kokea omalla tavallaan – Tammelassa järjestettiin metsäjamit Suomen luonnon päivän kunniaksi

Metsäjamit järjestettiin nyt ensimmäisen kerran. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä perinne, joka järjestetään joka vuosi Suomen luonnon päivän kunniaksi.
5-vuotias Elliott, 7-vuotias Alice sekä Joanna ja David Webster ihailivat Kuivajärven kauniita maisemia Kari Tikan kipparoiman purjeveneen kyydissä. Kuva: Lassi Puhtimäki
5-vuotias Elliott, 7-vuotias Alice sekä Joanna ja David Webster ihailivat Kuivajärven kauniita maisemia Kari Tikan kipparoiman purjeveneen kyydissä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen luonnon päivää vietettiin koko perheen voimin lauantaina Saaren kansanpuistossa Tammelassa. Metsäjamit-nimisen tapahtuman järjesti Tammelan kunnan nuorisopalvelut, ja ideana oli, että jokainen voi kokea luonnon omalla tavallaan.

– On ollut hienoa huomata, miten eri tavoilla ihmiset ovat tulleet mukaan tapahtumaamme nauttimaan luonnosta. Joku on lähtenyt ulkoiluttamaan koiraa, toinen juoksulenkille metsään ja kolmas veneilemään järvelle. Luonnossa on mukava liikkua, mutta siitä voi nauttia myös paikallaan ollen. Laitoimme siksi metsäpolun varteen lampaantaljan, jolle voi mennä makaamaan ja katsella ylöspäin ja ihastella luonnon kauneutta, Tammelan kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija totesi.

Paija kertoi, että Metsäjamit järjestettiin nyt ensimmäisen kerran. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä perinne, joka järjestetään joka vuosi Suomen luonnon päivän kunniaksi.

– Saimme jo nyt järjestelyihin mukaan useampia toimijoita ja toiveena on, että niitä tulisi ensi vuonna vielä enemmän. Tammela on lapsiystävällinen kunta ja kahden kansallispuiston koti, jossa kaunis luonto on lähellä. Päivän aikana koko perhe pääsi tutustumaan luontoon erilaisten toimintapisteiden kautta, Paija sanoi.

Nuorisopalveluiden toimintapisteessä oli tarjolla kasvomaalausta ja kasvien tunnistusta, ja lapsille järjestettiin museo-opastus Tannisen museolla. Tammelan 4H-yhdistys kierrätti osallistujia luontoaiheisilla rasteilla, Kulttuuriyhdistys Kuvio piti taidepajaa ja sirkuskoulua ja Portaan Purjehduskerho vei väkeä purjehtimaan Kuivajärvelle. Tapahtumassa pääsi myös uimaan ja patikoimaan Kaukolanharjun näkötornille, joka oli tänä vuonna auki viimeistä päivää ja johon lapsilla oli vapaa pääsy.

Metsäjamien viettoon osallistui sekä läheltä että kaukaa tulleita perheitä. Kauimmaisiin tulijoihin kuuluivat Winchesteristä Britanniasta saapuneet Joanna ja David Webster sekä heidän lapsensa, 7-vuotias Alice ja 5-vuotias Elliott. Perhe nautti erityisesti purjehduksesta järvellä. Purjevenettä kipparoi Portaan Purjehduskerhon puheenjohtaja Kari Tikka.

– Olemme Suomessa kahden viikon lomalla. Vietämme viikon Helsingissä ja viikon Portaassa. Olemme Suomessa ensimmäistä kertaa ja tulimme tänne ystävämme suosituksen perusteella, Joanna ja David Webster kertoivat.

Websterit kehuivat suomalaista luontoa todella kauniiksi. Purjehdusretki Kuivajärvellä oli heille hieno elämys.

– Purjehtiminen on myös ympäristöystävällinen tapa liikkua.

Kuvataiteilija Liisa Lehtimäki opasti Kulttuuriyhdistys Kuvion taidepajassa Miina ja Matias Kemppaista tekemään kanaverkosta metsäneläimiä.

Tammelalaiset Matias, 6, ja Miina, 5, Kemppainen olivat tulleet Metsäjameille äitinsä Mirva Suvannon kanssa. Matias ja Miina taiteilivat Kulttuuriyhdistys Kuvion taidepajassa kanaverkosta metsäneläimiä.

Matias kertoi tekevänsä karhun, ja Miinan teoksesta syntyi lintu.

– Eläimet ovat kivoja ja tykkäämme liikkua luonnossa. Luonnossa on rauhallista ja on mukava kuunnella lintujen laulua, Matias ja Miina sanoivat.

Mirva Suvanto kertoi, että luonto on heille kaikille jokapäiväinen juttu, jossa on mukava nauttia rauhasta ja kauniista maisemista ja käydä sienestämässä tai marjastamassa.

– Tammelassa on paljon kaunista luontoa, ja toisinaan näkee myös metsäneläimiä, kuten kettuja, kauriita ja jäniksiä. On myös hienoa, että kunta järjestää lapsille luontoeskaria. Miina on nyt luontoeskarissa, ja myös Matias ja vanhin tyttäreni, nyt 12-vuotias Maisa on käynyt luontoeskarin, Suvanto sanoi.

Kuvion taidepajaa oli ohjaamassa tammelalainen kuvataiteilija Liisa Lehtimäki, jonka alaa ovat sekä maalaaminen että kuvanveisto.

– Viihdyn Tammelan kauniin luonnon keskellä ja ammennan siitä myös aiheita taiteeseeni. Metsäneläimet ovat aihe, jota kuvaan mielelläni, Lehtimäki sanoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic