Lounais-Häme

Luonnossa kasvaa pieniä ihmeitä

Sunnuntaiaamun ilma on raikas ja tummat pilvet rakoilevat kevyesti. Someron Havuharjulle on kokoontunut kymmenisen retkeläistä kumisaappaat jaloissaan ja tuulipuvut päällään. On alkamassa kasvientunnistusmatka Havuharjun ja Paimionjoen Havulahden rannan luonnossa.

Retkiryhmän tarkoituksena on tunnistaa erilaisia lajikkeita Someron luonnosta. Retki tehdään Luonnonkukkien päivän kunniaksi.

Ryhmän oppaana on Antti Aaltonen Kansalaisen kasvilenkkiyhdistyksestä. Käy nopeasti ilmi, että Aaltonen tuntee luonnon kuin omat taskunsa.

Ennen kuin varsinainen retki edes alkaa, Aaltonen havaitsee alueella kaksi yllätystä. Maamme luonnossa jatkuvasti harvinaistuva karvaskallioinen on päättänyt upottaa juurensa Havuharjun vanhan tanssilavan parkkipaikalle.

Toinen ihmetyksen aihe löytyy vähän etäämpää metsikön laidalta. Tuulenlento on ilmaantunut paikalle kuin tyhjästä. Aaltonen ei meinaa uskoa löytöään todeksi.

-En muista aiemmin nähneeni tuulenlentoa tällä alueella. Pitänee kaivella vanhoja muistivihkoja, opas tuumaa.

Luonnonkukkien päivän retkellä on mukana myös Mikko Hovila Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksestä. Hän on huolissaan siitä, että nuoret eivät enää tunnista edes puulajikkeita, puhumattakaan luonnonkukista.

-Koulussa ei opeteta kasvientunnistusta entiseen malliin. Ihmisten muutto maalta kaupunkeihin heikentää osaltaan suhdetta luontoon, Hovila pohtii.

Hänen mielestään lajikkeita olisi tärkeää tunnistaa, jottei luonto näyttäytyisi yhtensä suurena massana. Luonnosta tulee monimuotoisempi ja kiinnostavampi, kun tunnistaa sen osasia.

Hovilan mukaan aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle ihan perusasioista: Miten kuusi eroaa männystä? Millaisia lajikkeita elää suolla, entäs niityllä? Luontoon kannattaa lähteä vaikka kameran kanssa. Lajikkeiden nimiä voi selvitellä vasta retken jälkeen kotona, jos ne ylipäätään haluaa nimetä.

-Sekin riittää luontosuhteen kehittämisessä, että huomaa lajien kirjon. Silloin luonto ei näyttäydy vain yhtenä, Hovila sanoo.

Joillekin kiinnostus luontoon syntyy melkein itsestään jo hyvin nuorena. Kaarinalainen Eemil Tuomola on yksi heistä, joille luonto merkitsee paljon. Eemil on vasta 7-vuotias, mutta hänellä on jo omat kiikarit, kaukoputki, mikroskooppi ja ikioma kasvimaa. Hän tunnistaa lukuisia lintu- ja kasvilajeja.

Retkeily on yksi Eemilin lempiharrastuksista, ja hän kuuluu isovanhempiensa tavoin kasvilenkkiyhdistykseen.

-Ehkä meillä on joku osuus pojan luontoinnostukseen, Somerolta kotoisin oleva isoäiti Saija Tuomola sanoo.

Isovanhemmat ovat tuoneet Eemilin tutustumaan Someron luontoon, joka on hieman kotikaupungin luontoa vehreämpää. Eemil on ollut retkellä parina aiempanakin vuonna, joten Someron luonto on tullut tutuksi.

Mikä luonnossa sitten kiehtoo niin paljon, että lintu- ja kasvibongauksesta tulee 7-vuotiaan harrastus? Siihen Eemil ei osaa vastata. Hänelle ulkoilu erilaisissa ympäristöissä on aina ollut tärkeää. Merenrannalla sijaitsevan mökin linnusto ja kasvillisuus ovat hyvin erilaisia kuin vaikkapa Someron.

Monimuotoisuus kiehtoo, kun siihen kiinnittää huomiota.

Retki Havuharjun ja Havulahden rannan maastossa etenee hitaasti, koska vastaan tulee jatkuvasti mainitsemisen arvoisia kasveja.

Ryhmän erityishuomion kerää idänukonputki, josta oppaalla on kerrottavanaan mielenkiintoinen fakta:

-Idänukonputkea käytettiin aikoinaan näillä seuduilla viinan maustamiseen.

Rannalta löytyy myrkkykeiso, jonka paikalliset tuntevat hyvin. Toinen somerolaisille tuttu kasvi on punainen lumme, joka on kasvanut Levo-Patamon järvessä ainakin viime vuosisadalta saakka.

Kyse ei ole mistään Someron omasta lajikkeesta, vaan pikemminkin mutaatiosta, jonka syytä ei tiedetä. Lumme on muuten ihan tavallinen, mutta siinä on punertava sävy.

Kolmas Someron erikoisuus on vähemmän tunnettu. Väinönputki viihtyy Pohjoisessa Lapissa, mutta Etelä-Someron lähteikkö on houkutellut sen myös eteläisempään Suomeen.

-Olemme nyt monipuolisessa luonnossa, koska alueella on sekä harjumuodostelmia että joenrantaa, Antti Aaltonen kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic