Lounais-Häme

Luontomuseo hakeutuu runsaudenpulasta selkeyteen

 

Forssan luonnonhistoriallisen museon perusnäyttelyn uudistaminen alkaa vuodenvaihteessa. Viimeisen kerran nykymuodossaan museo palvelee kävijöitään 21.12. tänä vuonna. Museo pysyy suljettuna muutostöiden vuoksi koko kevätkauden tapahtumapäiviä lukuun ottamatta. Uusittu museo on tarkoitus avata ovensa yleisölle taas kesäkauden 2017 alkaessa 15.6.

Nykyisen Suomen eliölajistoa esittelevän näyttelyn rinnalle rakentuu kokonaan uusi perusnäyttely, joka esittelee selkein tekstein ja isoin kuvin luonnonsuojelua, Lounais-Hämeen luontoa ja sen erityispiirteitä. Samalla nykyistä eliölajien perusnäyttelyä selkeytetään ja opasteita parannetaan.

Näyttelyssä voi tutustua myös Hämeen suden tarinaan: museon täytettyyn suteen, joka ammuttuun Tammelassa 1972 kovan kohun saattelemana. Kohu johti suden rauhoittamiseen Etelä-Suomessa.

Nykyinen museon ilme muuttuu, kun lasivitriinit siirtyvät huonetilan keskeltä reunoille ja keskelle tulee sermiseinämiä. Lisäksi vaihtuvien näyttelyn tila saa kasvojenkohotuksen.

Luonnonsuojeluteemaa selittää se, että Forssan luonnonhistoriallista museota ylläpitää Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry. Yhdistys keskittyy toiminnassaan luonnonsuojelun ohella tutkimukseen ja ympäristökasvatukseen sekä -valistukseen.

Esiteltävää eliölajistoa karsitaan entisestä, jotta vitriinit eivät pursu esimerkiksi useita samoja eläimiä. Museoamanuenssi Annukka Partanen tähdentää, että museossa aiotaan pitää jatkossa esillä ja tallentaa vain lounaishämäläistä lajistoa ja luonnonsuojeluun liittyvää aineistoa. Alligaattoria on siis turha museosta etsiä. Perikunnat tarjoavat monesti museolle täytettyjä eläimiä, vanhoja koulukasvioita tai 70-luvun luontokirjoja, mutta Partanen joutuu yleensä sanomaan kiitos ei.

– Kannattaa lähettää etukäteen sähköpostia tai kysyä puhelimitse, hän neuvoo.

Näyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan Partasen mukaan erityisesti huomioon museon suurimmat kävijäryhmät, lapset ja nuoret. Näyttely pyrkii vuorovaikutukseen.

Forssan luonnonhistoriallinen museo saa perusnäyttelyn uudistamiseen LounaPlussan kautta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta noin 20000 euroa. Loppuosa koostuu omarahoituksesta ja talkootyöstä. Remonttia tekee paikallinen PTV Saneeraus, kun vapaaehtoiset siirtävät vitriinejä ja huolehtivat näyttelyesineistä.

Museon uudistaminen sai lähtökohtansa viime vuoden kesän kävijätutkimuksesta, jossa museon kävijät arvioivat näyttelyä ja museotilaa.

Seuraava haaste on Partasen mukaan luetteloinnissa. Kunnon luettelointia odottaa toistasataatuhatta näytettä sekä yhdistyksen muuta aineistoa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic