Lounais-Häme

Luontotorni nousee huumorilla

 

Kolke, puheenpajatus ja nauru kaikaa vanhalla lintutornilla Koijärven luonnonsuojelualueella. Vanhan lintutornin hyväkuntoisille perustuksille on nousemassa uusi luontotorni ja tornin tuntumaan kota tulipaikkoineen sekä puusee.

Uutta kelpaa rakentaa olemassa olevien pystypuiden ja perustusten varaan, vakka muuten vanha torni on päässyt huonoon jamaan.

Rakennustyöt pääsivät vauhtiin tänä talvena roudan aikana. Tornin eteen on tehty tätä ennen valmistelevaa työtä.

– Vuonna 2015 aloitimme keräämään porukkaa ja valmistelemaan hanketta, kertoo hankekoordinaattori Tomi Helin.

Hankeaika päättyy maaliskuussa 2018. Kokonaisbudjetti lähentelee 65000 euroa. Tarkoituksena on kehittää luontotornin alueesta ulkoilijoita, luontoharrastajia, retkeilijöitä ja koululaisia palveleva luontokohde

Tornin harjakorkeus pysyy noin 17 metrissä. Katoksellinen näköalatasanne levenee metrillä. Torniin johtavat uudet portaat eivät ole yhtä jyrkät kuin vanhat.

Tornin alle tulee myös terassi. Lisäksi tornille vievää polkua vahvistetaan ja tienpään kääntö- ja paikoitusaluetta hiukan levennetään.

Luontotornihanketta hallinnoi Koijärven alueen kylät ry. Mukana ovat Lounais-Hämeen lintuharrastajat ja Lounais-Hämeen vihreät. Maaseudun kehittämisrahaston rahoittama osuus kustannuksista on 60 prosenttia.

Talkootöiden lisäksi omarahoitusta kerätään joukkorahoituskampanjalla, vastikkeellisella rahankeräyksellä, jonka tuotteet ovat esillä nettisivulla http://luontotorni.koijarvenalueenkylat.fi/ .

– Rahoitus on lähtenyt hyvin käyntiin, mutta vielä tarvitaan apua, että saadaan hankkeen omarahoitus kokoon, Helin sanoo.

– Kevään aikana on tarjolle tulossa lisää tuotteita.

Tornin rakentaa tarjouskilpailun voittanut, humppilalaisen luontoyrittäjä Jouko Alhaisen Taigabird oy. Hän laskee rakentaneensa ensimmäisen torninsa maaliskuussa 60 vuotta sitten. Hän oli rakentamassa Koijärven vanhaa lintutorniakin vajaat 40 vuotta sitten.

Lintutorni on rakennettu vuonna 1978 ja uusittu 1990-luvulla.

Apuna Alhaisella on innokkaita talkoolaisia kuten Asta ja Seppo Jaakkola, jotka auttavat nyt rakentamista lomaviikollaan. Työ maittaa, kun huumori kukkii ja aurinko paistaa pakkassäässä.

– Täytyy muistaa kääntyä, että kasvot ruskettuu tasaisesti, naurahtaa Seppo Jaakkola.

– Tästä tulee samalla hyvää mieltä, Asta Jaakkola kiittää.

– Olisi joka työmaalla yhtä lystiä. Huumori on elämän suola.

– Pysyisivät kelit tällaisina, niin kelpaisi. Kaikki vaan tänne tekemään, Asta Jaakkola innostaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti