Lounais-Häme

Luottamus ja yhteistyö löytyneet - päättäjät kehuvat toisiaan yhteen ääneen

Forssan seudun kuntien välistä yhteistyötä vuosia hiertäneet torat ja näkemyserot ovat taakse jäänyttä elämää, vakuuttavat seudun johtavat virkamiehet ja poliitikot. Näkemyksen vahvistaa myös ulkopuolinen konsultti, joka on sparrannut seudun silmäätekeviä imago- ja vetovoimastrategian laadinnassa.

Päättäjät ja virkamiehet vakuuttavat yhdestä suusta Forssan seudulla vallitsevan aivan toisenlaisen ilmapiirin kuin vielä muutama vuosi sitten.

-Ilmapiirin muuttumiseen on monta syytä. Kunnanjohtajia ja poliittista johtoa on vaihtunut. Enää ei ole kuppikuntia, vaan käydään avointa keskustelua. Meillä on yhteiset näkemykset seutukunnan kehittämisestä yli kunta- ja puoluerajojen eikä sellaista puoluenäkemystä, jota käytiin esimerkiksi Forssan seudun kehittämiskeskuksen ympärillä, kehuu Jokioisten kunnanhallituksen puheenjohtajaksi uudelle valtuustokaudelle noussut Rami Lehtinen (kesk.).

-Tärkeintä on rakentaa luottamus. Ilman sitä asioiden hoidosta ei tule mitään, hän tiivistää.

Samaa sanovat muun muassa Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.). Myös Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson kehui sosiaalisessa mediassa seminaarissa vallinnutta yhteishenkeä.

 

Aluekehittämiseen erikoistunut konsulttiyhtiö MDI on toiminut Forssan seudun yhteistyökumppanina strategian laadinnassa. Kehitysjohtaja Janne Antikainen näkee, että ykkösjuttu onnistumisessa on yhteinen tahtotila ja halu kehittää seutukuntaa yhdessä.

-Seminaarin perusteella seudun virkamiehillä ja päättäjillä on aito halu kehittää seutua yhdessä ja todella positiivinen henki, Antikainen sanoo.

Konsultin mielestä seutukannalla on selkeitä kärkihankkeita, kuten Hevosopisto, Eerikkilän Urheiluopisto, kiertotalous ja vahvaa osaamista myös koulutuksen puolella muun muassa Luken ja Hevosopiston myötä.

-Tällaisesta vahvasta osaamisesta on pidettävä kiinni ja profiloida sekä pohtia samalla, miten ne saadaan näkymään ulospäin paremmin.

 

Sekä Kesäniemi että Lehtinen toteavat selvityksiä tehdyn riittävästi, nyt on aika konkreettisten esitysten ja toimenpiteiden.

-Näin ei voi jatkua, vaan on tehtävä jotakin. Meillä Jokioisilla on samat haasteet kuin Tammelassa, muttei ehkä niin rajuina, koska olemme tehneet rakenteelliset muutokset etupainotteisesti. Mutta koko kulurakenne on käytävä läpi ja haettava säästöjä sekä lisää tuloja.

Lehtinen ei tässä vaiheessa halua lähteä julkisesti avaamaan yksittäistä konkreettista toimenpidettä, ettei se henkilöidy häneen.

-Pyrimme hakemaan yhteisen näkemyksen, jolla tulemme yhdessä ulos, hän sanoo.

Kesäniemi huomauttaa, että valtionosuudet vähenevät seutukunnalla ensi vuonna kolmella miljoonalla eurolla. Se pakottaa Forssankin tarkastelemaan kulurakennettaan.

-Lakisääteiset palvelut on hoidettava, mutta muista on ehkä karsittava. Tuon esitykseni ensi vuoden talousarviosta keskiviikkona ja lopulliset päätökset ovat sitten kaupunginvaltuuston arvovalintoja. Esitykseni on, että veroja ei nosteta nyt kun kiinteistöveron alarajakaan ei hallituksen päätöksellä nouse, Kesäniemi sanoo.

 

Antikaisen mukaan nopeita konkreettisia toimia voitaisiin saada aikaan kiertotaloudessa.

-Forssan seutu oli siinä viime vuosikymmenellä edelläkävijä, mutta nyt on menty muualla ohi. Tavoitteena on pohtia, millä saadaan yrityksiä innostumaan kiertotaloudesta uudelleen ja nostettua seutukunta takaisin kansalliseen kärkeen. Työpaikkojen luominen on Forssan seudulla se ykköskysymys.

Myös luonnon, tapahtumien ja matkailun merkitystä on tarkoitus vahvistaa. Tässä Antikainen peräänkuuluttaa alan yritysten yhteistyön lisäämistä.

Yhtenä aikeena on osallistaa ihmisiä, jotta pystytään estämään syrjäytymistä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic