Lounais-Häme

Luova idea voi olla vahinko

Sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi ottaa luokan pöydältä koulukirjan. Hän avaa summittaisesti yhden aukeaman ja lukee hetken keksiäkseen idean.

-Aiheena on rakennus. Sarjakuvan piirtämiselle on aikaa 10 minuuttia. Aika alkaa nyt, hän sanoo.

Osa Keskuskoulun nuorista hämmentyy. Miten rakennuksesta voi piirtää sarjakuvan?

Hämmennys ei kuitenkaan kestä paria minuuttia kauempaa. Koska aikaa on rajallinen määrä, tyhjän paperin kammo on pakko ylittää ja itselle asetettujen odotusten rima alittaa.

 

Niin myös Milla Paloniemi loi itse suosituimman ja tunnetuimman sarjakuvahahmonsa, Kiroilevan siilin.

Siili syntyi taidehistorian luennolla. Paloniemi piirteli muistiinpanoihin oppitunnin aikana. Ensin muistiinpanoihin alkoi hahmottua jäniksiä, mutta sitten Paloniemen teki mieli piirtää siili. Ilman paineita onnistumisesta hän hahmotteli paperille juuri sellaisen siilin, joka nyt seikkailee kahdeksassa sarjakuva-albumissa.

-Minulla oli silloin menossa jonkinlainen identiteettikriisi. Olin juuri muuttanut Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle ja halusin, että siili puhuu pohjanmaan murretta, Paloniemi kertoo.

Siilistä tuli suorasanainen ja tunteellinen otus, joka ilmaisee itseään varsin voimakkaasti.

-Minun tarkoituksenani ei ollut synnyttää mitään suurta. Kiroileva siili oli oikeastaan vahinkolapsi.

 

Vahinkolapset voivat kuitenkin olla hyvin toivottuja. Paloniemen Kiroileva siili nousi Akateemisen kirjakaupan myydyimmäksi kirjaksi tammikuussa 2007. Nyt siilin tuntevat lähes kaikki suomalaiset.

-Suosio tuli minulle ihan puskista.

Paloniemi kannustaa myös yläkoululaisia heittäytymään. Hänen pitämissään sarjakuvatyöpajoissa annetaan luovuuden viedä mennessään. Liika ajatteleminen on kielletty. Pitää vain uskaltaa heittäytyä.

 

-Aiheena on avioliitto. Sarjakuvan piirtämiselle on aikaa 30 sekuntia. Aika alkaa nyt, Milla Paloniemi sanoo, kun työpajan viimeinen tehtävä alkaa.

Kukaan oppilaista ei enää epäröi. Kynät sauhuavat. Myös lopputulokset ovat huikeita.

Eräässä sarjakuvassa kerrotaan miehen tarina. Hän tapaa naisen, menee tämän kanssa naimisiin ja 30 vuoden päästä hän istuu yksin nojatuolissa pullo kädessään.

Miehestä on tullut köyhä ja yksinäinen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti