Lounais-Häme Forssa

Luovuus kohtaa kotimaisen puun Humppilassa - Tuuli Autio tutkii puun olemusta

Tuuli Autio halusi tiivistää oleellisen luonnosmaisesti Läsnä-näyttelyn veistoksiinsa. Työkalujen rytmikäs jälki saa jättää teoksiin oman persoonallisen olemuksensa.
Maassa ja Kohta-puuveistokset edustavat Tuuli Aution uusinta tuotantoa.

Tuuli Autio on puualan artenomi, joka tekee Humppilassa kokonaisvaltaista työtä puun parissa niin taiteilijana kuin puuseppänäkin. Samalla hän tutkii tapoja, joilla ihminen kantaa itseään ja kohtaa ympäröivän maailman.

– Minua kiinnostaa, miten elämänasenteemme muovautuu ja miten olemme läsnä tässä hetkessä, Tuuli Autio toteaa.

Kaikki lähtee hänen mukaansa puun kunnioittamisesta.

– Puussa voivat kiehtoa alkukantainen karheus tai lempeä pehmeys. Parhaimmillaan siinä on läsnä myös ikiaikainen viisaus, hän pohtii.

Puun ja ilmaisun ulottuvuuksia

Teokset ovat Aution tutkielmia puun olemuksesta ja sen omaan ilmaisuunsa tarjoamista ulottuvuuksista. Näihin tutkielmiin voi tutustua hänen Forssan Museon Galleriaan kokoamassaan Läsnä-näyttelyssä.

Esillä on yhteensä 16 suomalaisesta puusta syntynyttä veistosta aiheinaan pelkistetyt ihmishahmot sekä astiamuunnokset. Veistosten ohella Tuuli Autio on ripustanut esille viisi ihmisfiguurien syntyä ohjaillutta luonnoskollaasia.

Tuuli Aution astiatutkielmakieltä. Etualalla Ilo-veistos.

Hän kertoo piirtäneensä luonnokset elävissä tilanteissa modernin tanssin esityksessä Helsingissä sekä yhdessä Forssan markkinatapahtumassa. Luonnostensa pintaa sävyttävät väritykset hän on lisännyt jälkikäteen.

– Tällaista samaa luonnosmaisuutta olen tavoitellut myös näissä veistoksissa. Ne tosin ovat vaatineet nopeasti syntyneistä luonnoksista poiketen pitkäkestoisen työprosessin, Tuuli Autio toteaa.

Autio ottaa oleellisesta kiinni

Näyttelyteokset välittävät konstailemattoman pelkistetyllä muotokielellään taiteilijan onnistumista pyrkimyksessään.

Tuuli Autio kertoo ammentavansa vaikutteita tulkintaansa ihmisten olemuksesta heidän vaihtelevassa yksilöllisyydessään ja hetkellisyydessään, mutta samalla myös tunnistettavassa ajattomuudessaan.

– Enemmän kuin yksityiskohdat minua kiinnostaa jostain oleellisesta kiinni saaminen ja sen esiin tuominen varsinkin tässä veistosten kolmiulotteisessa ilmaisussa, hän tiivistää.

Tuuli Aution työkaluja taideteosten työstämisessä ovat kirves, moottorisaha ja taltta. Asiaan hän sanoo kuuluvan, että työkalujen rytmikäs jälki saa jättää teoksiin oman persoonallisen olemuksensa.

Työstön tavat herättävät mielikuvituksen

Niinpä Läsnä-näyttelyssä voi todeta työstötavan vahvistavan osaltaan teoksissa puumateriaalien yksilöllisiä eroavaisuuksia. Lisäksi moottorisahan, kirveen ja taltan jäljet tuovat teoksiin tuntuvat ulottuvuutensa tarinankerronnallisina mielikuvituksen herättäjinä.

– Puussa voivat kiehtoa myös alkukantainen karheus tai lempeä pehmeys. Parhaimmillaan siinä saattaa olla läsnä ikiaikainen viisauskin, taiteilija huomauttaa.

Hän luonnehtii veistämistä kaiken kaikkiaan mukaansatempaavaksi seikkailuksi.

– Alkuperäinen idea ja elävä puumateriaali käyvät vuoropuhelua, jota veistäjä tutkii ja kuuntelee.

Tuuli Autio on veistänyt kaikki Läsnä-näyttelyn teoksensa massiivipuun muhkean kokoisista runkoaihioista ilman liimaussaumoja. Se tarkoittaa, että myös puun olemusta ilmentävälle materiaalin halkeilulle kuuluu teosten lopputuloksessa välillä paljonkin puhuvan oikeutuksensa.

Taiteen keskustoimikunnan tuella

Tuuli Autio perusti yhdessä miehensä Teemu Aution kanssa 21 vuotta sitten Puusepänliike Tuulipuun. Yritys tunnetaan muun muassa Teemun leveistä lattialankuista sekä Tuulin taidekäsitöistä.

Taiteen keskustoimikunnan Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta on tukenut Läsnä-näyttelyä. 4000 euron apurahaan liittyi jo alkuvuodesta Metsän katedraali-näyttelyn pitäminen Tampereella sekä sen edelleen kehittäminen nyt Forssan Museon Galleriassa toteutuvaksi näyttelyksi.

Tuuli Autio summaa apurahan rohkaisevaksi ja muutenkin hienoksi asiaksi.

– Samalla, kun se todistaa jonkun muunkin uskoneen ja kannustaneen näyttelyni tekemistä, se on vahvistanut myös itseluottamusta omaan taiteeseen. FL

Tuuli Aution Läsnä-näyttely on esillä Forssan Museon Galleriassa 13.1.2019 asti. Galleriaan on vapaa pääsy. Näyttelyn avajaisia vietetään sunnuntaina 9.12. kello 14 – 16.

 

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic