Lounais-Häme

Luther kehotti syömään, juomaan ja iloitsemaan - Tammelassa jonotettiin kirkkoon

Kymmenen metrin jono kirkkoon. Sellaista ei ole nähty Tammelassa vuosiin tai vuosikymmeniin.

Kirkon pihalla kiemurteleva jono oli kuitenkin totta maanantaina, kun Tammelan seurakunta järjesti Uskon pidot Martti Lutherin ja 500-vuotiaan luterilaisuuden kunniaksi. Tilaisuus alkoi jo kirkon eteisestä, jossa oli tarjolla savusaunassa haudutettua Makulihan possua, kasviksia keskiajan tyyliin ja kotikaljaa.

Kirkossa raikui nauru ja kävi jatkuva puheensorina, kun ihmiset tyhjensivät annoksiaan pärelautasilta ja rupattelivat. Sellaista puheensorinaa on tuskin kuultu Tammelan kirkon jumalanpalveluksissa aikoihin.

 

Jos Martti Luther olisi eilisiltana istunut Tammelan kirkon penkissä, hän olisi varmaankin myhäillyt tyytyväisenä.

Lutherin tiedetään sanoneen, että meidän Herramme suo mielellään, että syömme, juomme ja olemme iloisia. Hän on jatkanut, että jos jotakuta vaivaa surumielisyys, epäilys, sydämen murhe tai huono omatunto, hänen tulee saada lohtua Jumalan sanasta. Hänen tulee syödä, juoda ja hakeutua jumalaapelkääväisten kristittyjen seuraan ja puheisiin heidän kanssaan. Tämä auttaa.

Tammelassa järjestetyissä Uskon pidoissa otettiin huomioon myös Lutherin mieltymys keskusteluun ja musiikkiin. Ruoan ja juoman lisäksi seurakuntalaisille tarjoiltiin Lutherin koottuja tekstejä, joita luki entinen ministeri Martti Pura. Muusikko Erkki Liikanen soitti bändeineen hengellisiä lauluja.

-Tällainen ohjelma madaltaa selvästi kirkon kynnystä, joka saattaa olla toisille normaalisti aika korkealla, tilaisuudessa ehtoollisen jakanut Liisa Pura pohti.

 

Kirkkoon saapuneet seurakuntalaiset tuskin tietoisesti toteuttivat Lutherin kehotusta iloita, kun he rupattelivat ja nauroivat yhdessä. Heidän ilonsa oli kuitenkin Uskon pitojen seuraus ja tässä mielessä se osui luterilaisuuden ytimeen.

Onhan Lutherkin aikoinaan sanonut, että Jumala vihaa surua. Jos Jumala olisi halunnut meidän surevan, ei hän olisi lahjoittanut meille aurinkoa, kuuta ja muita aarteita.

-Lutherin mukaan ihmisen tulee iloita kaikesta siitä, mistä hän suinkin voi iloita, kertoo Tammelan seurakunnan kirkkoherra Juha Koivulahti.

Seurakunnalle yksi suurista ilonaiheista lienee se, että Tammelan kirkkoon uskaltautui maanantai-iltana sellaisiakin seurakuntalaisia, jotka eivät yleensä käy kirkossa.

Portaassa mökkeilevä Hannele Kankuri muisteli olleensa kirkossa edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Silloinkin hän osallistui hautajaisiin. Nyt hänet sai liikkeelle poikkeavalla tavalla järjestetty tilaisuus, tuttavat, ruoka ja päre.

-Enpä ole koskaan aiemmin jonottanut kirkkoon. Kokemus sekin, Kankuri tuumasi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic