Lounais-Häme

Luvassa liukkaita teitä ja päivähoitohaasteita - kunta-alan ylityökielto alkaa näkyä arjessa

Kunpa pysyisi pakkasella ja poutaisena. Tätä toivoo tällä hetkellä erityisen hartaasti Forssan kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu.

-Katujen talvikunnossapitoa hoidetaan tällä hetkellä vain arkisin kello 7 ja 16 välillä. Teitä ei voi hiekoittaa silloin kun lunta sataa, koska hiekka jäisi lumen alle eikä auttaisi liukkauden torjunnassa. Jos iltapäivällä sataa lunta, hiekoittamaan päästään vasta seuraavana aamuna.

Sama tilanne on muissakin kunnissa, sillä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi maanantai-aamuna. Tilanteen ratkaisusta neuvotellaan jälleen tiistaina kello 15 alkaen.

 

Tiensuu kertoo kaupungin varautuvan tilanteen pitkittymiseen sillä, että joidenkin urakoitsijoiden kanssa pyritään saamaan aikaan sopimus katujen kunnossapidosta tuntihinnalla, mikäli kunnossapitoa on tehtävä virka-aikojen ulkopuolella.

-Jos aivan katastrofikeli sattuisi, on meillä oikeus määrätä työntekijät töihin. Mutta aikamoista jumppaamista se vaatisi, Tiensuu kuvailee.

Tiensuu kehottaa tielläliikkujia nyt erityiseen varovaisuuteen, sillä kunnossapidossa saattaa olla puutteita normaalitilanteeseen verrattuna. Erityisen tarkkana kannattaa olla raskaan ajoneuvon ratissa.

-Niitä reittejä, joita raskas liikenne käyttää, hiekoitetaan yleensä lähes päivittäin. Nyt voi olla normaalia liukkaampaa, Tiensuu varoittaa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon pitkittyessä vaikutuksia tulee näkymään muuallakin. Esimerkiksi jääkenttiä ei aurata tai latuja huolleta perjantai-iltapäivän ja maanantai-aamun välisenä aikana, jos kielto on voimassa.

Työtaistelutoimien vaikutukset voivat näkyä myös varhaiskasvatuksessa. Forssan kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen sanoo, että ylitöitä työntekijöille tulee harvakseltaan, mutta vuoronvaihtoihin turvaudutaan aina tarpeen vaatiessa.

-Meidän henkilökuntamme on hyvin joustavaa sen suhteen, että esimerkiksi jonkun sairastuessa on tultu tarpeen mukaan aikaisempaan tai myöhempään vuoroon tai ehkä jatkettu hiukan päivää. Nyt tämä ei tietenkään ole mahdollista.

Kemppaisen mukaan tilannetta seurataan päivittäin. Lähtökohtana on varmistaa, että lakisääteinen henkilöstömitoitus toteutuu kaikissa yksiköissä.

-Tarvittaessa katsotaan, saadaanko sijaisia ulkopuolelta, tai voidaanko esimerkiksi hallinnosta jalkautua. Vihoviimeinen keino on supistaa palvelua.

Forssassa päivähoidossa olevien ja esikouluikäisten lasten vanhemmille lähetettiin tiistaina viesti, jossa toivottiin ilmoituksia etenkin aamua ennen kello 6.30 ja iltaa kello 17 jälkeen koskevista hoitoaikamuutoksista mahdollisimman paljon etukäteen.
– Näin on pyydetty toimimaan aiemminkin, mutta päätimme muistuttaa asiasta. Viestitimme myös, että lapsiryhmien turvallisuudesta ja henkilöstömitoituksesta pidetään huolta. FL

 

Muokattu 6.2.2018 klo 15.29:

Lisätty tieto päivähoidossa olevien ja esikouluikäisten vanhemmille lähetetystä viestistä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti