Lounais-Häme

Lvi-yrityksissä kaivattaisiin lisää paikallisia urakoita

Tammelalaisen Vesinummela oy:n toimitusjohtaja Timo Nummela sanoo, että nyt lvi-urakoiden hintataso on asiakkaan näkökulmasta rutistettu todella alhaiseksi.

-Nyt jos koskaan putkiremontin toteuttaminen kannattaa. Hintataso on niistetty todella alas, Nummela sanoo.

Nummelan mukaan kiristynyt kilpailu näkyy myös siinä, että Hämeenlinnan seudun yritykset osallistuvat tarjouskilpailuihin. Viksbergissä putkiremonttia urakoi kahdessa kerrostalossa hämeenlinnalaisyritys. Tätä Nummela pitää uutena ilmiönä.

Nummela sanoo, että Forssan seudulla putkiremonteissa tyydytään taloyhtiöissä usein tiukasti rajattuihin remontteihin. Linjaremontteja – joissa myös kylpyhuoneet uusitaan kokonaan – ei toteuteta samaan tahtiin kuin pääkaupunkiseudulla. Laajemman kylpyhuoneurakan neliöhinta nousee helposti 500–1000 euroon neliöltä. Kylpyhuoneremontti saatetaan jättää tekemättä, kun kiinteistön arvo liikkuu alle tuhannen euron neliöltä.

Nummela arvioi putkiremonttien teettämisen esteenä olevan taloyhtiöiden päätöksenteon jäykkyyden.

Tämän vuoden suurimman urakkansa Vesinummmela päätti kesällä Hyvinkäällä, jossa yritys urakoi kahden kerrostalon ja kuuden rivitalon täysurakan, jonka arvo oli 1,8 miljoonaa euroa. Kiinteistöihin asennettiin esimerkiksi lto-hybridi -järjestelmä.

Poistoilman lämmön talteenotolla ja hyödyntämällä kerätty energia takaisin lämmityksessä saavutetaan jopa 40 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa.

Tällä hetkellä Vesinummela työllistää kaikkiaan 14 henkilöä ja yrityksen liikevaihto on tänä vuonna noin 2,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto voi vaihdella vuosittain voimakkaastikin riippuen töiden ajoittumisesta.

Forssan LVI-Kulman toimitusjohtaja Jari Lehtovirta myötäilee käsitystä siitä, ettei rakentamisen kasvu näy paikallisesti lvi-alalla. Lehtovirta sanoo kilpailun olevan todella tiukkaa ja hintatason säilyneen samana jo useamman vuoden.

Lehtovirta pitää välttämättömänä, että tarjouksia töistä tehdään ainakin 80 kilometrin säteellä Forssasta, esimerkiksi Hämeenlinnan, Hyvinkään ja Turengin suuntaan.

-Kyllä rakentaminen on keskittynyt voimakkaasti pääkaupunkiseudulle ja muutamiin muihin kasvukeskuksiin Suomessa. Lvi-yritysten tilannetta paikallisesti hankaloittaa sekin, että suuressa osassa seutukunnan kerrostaloja putkiremontit on jo tehty. Nekin markkinat ovat laskussa, joten töitä on yhä kiivaammin haettava muualta, Lehtovirta sanoo.

Forssan LVI-Kulma on myös urakoinut tänä vuonna muutamaa kerrostaloa Hyvinkäällä paikallisten töiden lisäksi.

Yritys työllistää tällä hetkellä 14 henkilöä ja juuri päättyneen tilikauden liikevaihto on yli 3,2 miljoonaa euroa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic