Lounais-Häme

Lyijyttömiin luoteihin siirtymistä aiotaan helpottaa, Metsästäjäliitto kannattaa

Metsästäjäliitto suhtautuu myönteisesti lyijyttömien luotien käyttöönoton edistämiseen metsästyksessä. Kuvituskuva. Kuva: Anja Filppula Kuva: Anja Filppula
Metsästäjäliitto suhtautuu myönteisesti lyijyttömien luotien käyttöönoton edistämiseen metsästyksessä. Kuvituskuva. Kuva: Anja Filppula Kuva: Anja Filppula

Metsästäjäliitto suhtautuu myönteisesti maa- ja metsätalousministeriön aikeisiin esittää valtioneuvoston metsästysasetukseen muutosta, joka edistää lyijyttömien luotien käyttöönottoa metsästyksessä.

Muutoksella säädettäisiin lyijyttömien luotien painovaatimusta niin, että se mahdollistaa lyijyttömien luotien laajemman käyttöönoton.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hirveä ja karhua saisi metsästää jatkossa esimerkiksi 6,5 x 55 -kaliiperilla lyijyttömällä luodilla. Nykyisessä lainsäädännössä tehovaatimukset eivät tätä mahdollista.

Uusi esitys mahdollistaisi myös lyijyttömän luodin käytön peuranmetsästyksessä esimerkiksi kaliiperissa .243 Win.

– Metsästysasetuksen muutos mahdollistaisi lyijyttömien luotien käytön metsästyksessä marginaalikaliipereissa. Uudet lyijyttömät luodit ovat suorituskykyisempiä kuin perinteiset lyijyluodit. Muutos antaisi mahdollisuuden metsästäjälle valita käyttääkö lyijyllistä tai lyijytöntä luotia, toteaa Metsästysliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Metsästysasetus on tehty aikana, jolloin markkinoilla ei ollut juurikaan vaihtoehtoja lyijyluodeille. Myös tieto lyijyn haitallisista terveysvaikutuksista on lisääntynyt viime vuosina.

Muutosasetus on parhaillaan lausuntokierroksella.

Euroopan unionissa on jo vuosia mietitty rajoituksia lyijyn käyttöön metsästyksessä. Vuonna 2017 valmistui esimerkiksi ECHAN nykyinen kosteikkoalueita ja vesilintujen metsästystä koskeva lyijynkäytön rajoitusesitys. Se kieltäisi lyijyn käytön kaikilla Ramsar-kosteikkomääritelmän mukaisilla kosteikoilla Euroopan Unionin alueella.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic