Lounais-Häme

Lyseokin joutuu säästötalkoisiin – vielä ensi vuonna nipistykset eivät tee kipeää

Kurimusta ei ole luvassa, vaan säästöt syntyvät kohtuullisen kivuttomasti. Ainakin ensi vuonna.
Oppilasmäärä laskee myös Forssan yhteislyseossa, kun ikäluokat pienenevät. Säästöjä joudutaan tekemään, mutta houkuttelevuutta pitäisi samalla lisätä.

Forssan yhteislyseon menot ja tulot kestävät valtakunnallisen vertailun. Lyseo on pystynyt järjestämään opetusta jo vuosia kustannustehokkaasti, ja myös vuonna 2017 kulut per oppilas jäivät noin tuhat euroa alle valtakunnallisen keskiarvon.

Yhden opiskelijan kulut Forssan yhteislyseossa olivat viime vuonna noin 6 400 euroa. Vain hieman isommassa Riihimäen lukiossa kulut olivat noin 450 euroa enemmän per opiskelija.

Yhteislyseokaan ei ole immuuni muuttuvalle taloustilanteelle. Ikäluokkien pienentyessä myös lyseon opiskelijamäärä laskee. Ensi vuonna opiskelijoita on noin 450 nykyisen 490 sijaan.

Forssan kaupungin talouden tasapainottamisohjelma luo painetta lyseollekin.

– Ensi vuoden säästötavoitteesta, joka on 85 000 euroa, lyseo selviää kohtuullisen kivuttomasti. Hallinnollista säästöä syntyy siitä, että toimin sekä lyseon että Wahren-opiston rehtorina. Sen lisäksi pärjäämme ensi vuonna myös hiukan pienemmällä ryhmämäärällä, kun opiskelijoita on nykyistä vähemmän, rehtori Simo Veistola laskee.

Tulevina vuosina tilanne sen sijaan tiukkenee. Tasapainottamisohjelman mukaan lyseon pitäisi säästää nykytasosta seuraavan parin vuoden aikana yli 300 000 euroa. Suurimmat säästöt on tarkoitus nipistää opetuksesta.

Veistolan mukaan nyt tehtävät säästöt näkyvät opiskelijalle tällä hetkellä lähinnä siinä, että Veistola itse jakaa aikansa lukion ja Wahren-opiston kesken. Osa Veistolan tehtävistä on siirretty lukion vara- ja apulaisrehtoreille.

– Mitään isoja leikkauksia toimintaan emme ole halunneetkaan tehdä, jotta lukio säilyy houkuttelevana vaihtoehtona. Uusi kuvataide- ja muotoilulinja alkaa syksyllä, ja pyrimme sen avulla saamaan tänne opiskelijoita muualta ja vähentämään seutukunnan nuorten lähtemistä muihin lukioihin, Veistola huomauttaa.

Muita keinoja houkuttelevuuden lisäämiseksi voisivat Veistolan mukaan olla esimerkiksi urheiluakatemian kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen Eerikkilän urheiluopiston ja Ypäjän Hevosopiston kanssa.

Kuntien maksettavaksi valtionosuuksien jälkeen jää tänä vuonna noin puoli miljoonaa euroa. Tehtävien säästöjen ansiosta maksuosuuksien kasvua pystytään hillitsemään. Forssa maksaa lukio-opetuksesta tänä vuonna noin 250 000 euroa ja ensi vuonna noin 300 000 euroa.

Loppusumma jakautuu Tammelan, Jokioisten ja Humppilan kesken niin, että Tammela ja Jokioinen maksavat ensi vuonna reilut 120 000 euroa ja Humppila noin 40 000 euroa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

20.2.2020

Uusimmat