Lounais-Häme Forssa

Lyseon abit suhtautuvat kirjoituksiin terveellä järjellä: ruokaa ei lähmitä ja sunnuntaimessut jätetään väliin

Abeista yhteislyseon siirtyminen etäopetukseen on tarpeellinen varotoimenpide.
Niko Suojoella on jäljellä vielä neljä ylioppilaskoetta, Joel Valkeasalolla kaksi. He arvelevat pysyttelevänsä iltaisin paljolti kotona siihen saakka, kunnes kirjoitukset ovat ohi. Kuva: Tapio Tuomela
Niko Suojoella on jäljellä vielä neljä ylioppilaskoetta, Joel Valkeasalolla kaksi. He arvelevat pysyttelevänsä iltaisin paljolti kotona siihen saakka, kunnes kirjoitukset ovat ohi. Kuva: Tapio Tuomela

Ylioppilaskirjoitukset jatkuivat torstaina äidinkielen kirjoitustaidon kokeella.

– Tämä oli paljon helpompi kuin tiistain lukutaidon koe, vaikka aiheet olivatkin sellaisia, etten meinannut heti keksiä kirjoitettavaa, Niko Suojoki kertoi salista päästyään.

Forssan yhteislyseolaisille lisäintensiteettiä ylioppilaskirjoituksiin tuovat paikkakunnalla ilmi tulleet koronatapaukset, joiden vuoksi myös lyseossa siirrytään perjantaista lähtien etäopetukseen.

Milla Valtosesta varotoimenpide on tarpeellinen.

– On hyvä, jos se auttaa siihen, että kirjoitukset saadaan vietyä ajallaan läpi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ypäjän hevosopistossa opiskeleva Milla Valtonen suorittaa kaksoistutkintoa. – En hirveästi stressaa. Minulle kirjoituksissa tärkeintä on läpipääsy. Kuva: Tapio Tuomela.

Eväitä ei tee mieli lähmiä

Abiturientteja on ohjeistettu huolehtimaan käsihygieniasta ja välttämään kirjoitusten aikaan turhaa riskinottoa, kuten yleisötapahtumiin osallistumista.

Suojoella koeurakka jatkuu kirjoitusten viimeiseen päivään 26. maaliskuuta saakka.

– Välillä saatan haluta käväistä kaverilla, mutta mihinkään sunnuntaimessuun en pahemmin ole menossa.

Englannin vielä kirjoittava Valtonen kertoo ennen koesaliin menoa pesevänsä huolellisesti kätensä ja pyyhkivänsä tietokoneen.

– Olen myös vähän miettinyt, mitä otan evääksi. En viitsi lähmiä samoilla käsillä ruokaa.

Korona ei aiheuta lisästressiä

Vaikka ylioppilaskirjoitusten merkitys jatko-opintojen kannalta on kasvanut, eivät abit tunnusta stressaavansa tilanteesta.

Suojoki ja Joel Valkeasalo ovat kavereidensa kanssa jutelleet, että massiivinen uutisointi synnyttää turhaakin paniikkia.

– Kyllä tästä selvitään. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic