Lounais-Häme Forssa

Lyseon lukiolaiset ideoivat kestävää ruokatarjontaa – Kolme parasta ideaa jalostuu jatkossa kokkiopiskelijoiden käsittelyssä

Innovaatioissa korostuivat lähi-, hävikki- ja riistaruoka. Ravintoloiden ilmastovaikutukset oli huomioitu huolella ja hiilijalanjäljet jäivät pieniksi. Parhaat ideat päätyvät jatkoon.
Jesse Raatikainen (vas.), Anton Ahonen, Ville Laurila ja kuvasta puuttuva Eetu Ahvo kehittelivät riistaruokaa hyödyntävää elämyksellistä kausiravintola Kivääriä. Joulukuussa julkistettavat hackathon pitchingin kolme parasta innovaatiota etenevät Forssan ammatti-instituutin kokkiopiskelijoiden jatkojalostettavaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jesse Raatikainen (vas.), Anton Ahonen, Ville Laurila ja kuvasta puuttuva Eetu Ahvo kehittelivät riistaruokaa hyödyntävää elämyksellistä kausiravintola Kivääriä. Joulukuussa julkistettavat hackathon pitchingin kolme parasta innovaatiota etenevät Forssan ammatti-instituutin kokkiopiskelijoiden jatkojalostettavaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hävikkiruokaa, ekologista sapuskaa ja lähieinesruokaa. Riistaa hyödyntävä elämyksellinen kausiravintola ja äijämättöä kotimaisin maustein tarjoava franchise -paikka sekä ruokien kuljetukseen erikoistunut yritys. Nämä kaikki Forssan yhteislyseon liiketoiminnan ja markkinoinnin kurssilaisten ideat esiteltiin hackathon pitchingissä.

Viiden minuutin myyntipuheen tehtävänä oli vakuuttaa Forssan ammatti-instituutin opiskelijat ja yrityskehityksen edustaja sekä pitchauksesta kuvatun tallenteen perusteella vielä Luken noin 10 hengen raati, Turun yliopiston ruokajärjestelmän asiantuntijat sekä Elonkierron hallitus.

– Arvioijat tarkastelevat asiaa eri näkökulmista ja heitä on kaikkiaan noin 50. Tulos kerrotaan 7.12. ja kolme innovaatiota etenee loppiaisen jälkeen Faille eteenpäin työstettäväksi kokkiopiskelijoiden näkökulmasta, Foodbizz -hankkeen koordinaattori Sirpa Kurppa Elonkierron ystävistä kertoo.

Ideoita laajalla skaalalla

FoodBizzia rahoittavat mukana olevat tahot ja opetushallitus. Tavoitteena on luoda uusia ideoita tai vähintäänkin niiden siemeniä kestävän kehityksen kriteerit täyttävään tulevaisuuden ruoantuotantoon.

Lähtöbriiffauksessa pureuduttiin ruokajärjestelmässä pinnalla oleviin asioihin, joihin tulevaisuudessa haetaan muutosta. Ideoiden kehittely oli kuitenkin täysin nuorten käsialaa.

– Kokonaiskestävyyden näkökulmasta aiheet olivat erittäin onnistuneita. Luontoperäiset raaka-aineet, hävikkikysymys ja lähituotanto oli huomioitu hienosti. Osasin odottaa, että nämä teemat nousisivat esiin, mutta ideoiden tavattoman laaja skaala oli positiivinen yllätys, Sirpa Kurppa summaa.

Covid-19 haastaa hänen mukaansa myös ruokajärjestelmän, vaikka perusasia ihmisten tarve syödä ei katoa mihinkään. Ympäristövaikutusten ja energiatehokkuuden merkitys korostuu tulevaisuuden tuotannossa.

Lyseolaisten innovaatioita tarkasteltiin myös maankäytön, ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen näkökulmasta.

– Näissä esityksissä raskaimmankin vaihtoehdon hiilijalanjälki oli alle puolet kansainvälisestä keskiarvosta, kun lihaksi oli valittu kana. Riistan vaikutukset jäivät kaikkein pienimmäksi, Kurppa selvittää.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Esa Virta tallensi Selena Suomisen (vas.) ja Senni Tuomisen myyntipuheen. Tuomaristo arvioi ideat tallenteen perusteella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Esa Virta tallensi Selena Suomisen (vas.) ja Senni Tuomisen myyntipuheen. Tuomaristo arvioi ideat tallenteen perusteella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Paras innovaatio palkitaan

Kolme kärki-ideaa päätyy Forssan ammatti-instituutin kokkiopiskelijoiden jatkotyöstettäväksi. He kehittelevät ideoiden ympärille esimerkkiaterioita. Toisen vaiheen pitchaus järjestetään helmikuun lopulla, jonka jälkeen paras innovaatio palkitaan.

Aineistoa käydään läpi myös Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoiden toimesta ja yksityiskohtia hiotaan Forssan yrityskehityksen kanssa. Maalis-toukokuussa edetään jälkityöstöön, jolloin työryhmien tuotoksia on määrä esitellä muun muassa biotalouden tutkijoille ja toimijoille sekä liike-elämän edustajille.

– Toivon, että saisimme kokoon ennakkoluulottomia ja freesejä ajatuksia. Yritämme olla innovatiivisia myös ideoiden kaupallistamisessa ja eteenpäinviemisessä. On epärealistista odottaa, että syntyisi joku konsepti, mutta yksityiskohtia on varmasti vietävissä näistä töistä toisiin konteksteihin, Sirpa Kurppa arvioi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic