Lounais-Häme

Maailman ensimmäinen koeputkilapsi täyttää 40

Helsinki/Lontoo
25.07.2018, 02:10

Ulkomaat

Maailman ensimmäisen koeputkilapsen syntymästä tulee tänään kuluneeksi 40 vuotta. Louise Brownin syntymä Britanniassa 25. heinäkuuta 1978 oli tieteellinen sensaatio, ja uutinen siitä levisi ympäri maailman.
Brownin syntymä herätti ristiriitaisia tunteita. Hän on myöhemmin kertonut haastatteluissa, että perhe sai onnittelupostin ohella vihapostia.
Syntymään johtaneen menetelmän kehittäneet Patrick Steptoe ja Robert Edwards joutuivat kestämään työstään ankaraa arvostelua. Myöhemmin Edwardsin pioneerityö palkittiin Nobelin palkinnolla.
Louise Brownista itsestään on sittemmin tullut äiti. Ensimmäisen lapsen syntymän aikoihin hän sai raskaudestaan runsaasti kysymyksiä.
– Monet ihmiset ovat kyselleet, oliko minun tehtävä jotain eri lailla, koska itse synnyin koeputkihedelmöityksen tuloksena. Ei minun tarvinnut, Brown vakuutti lehtihaastattelussa.
Suomen ensimmäinen koeputkilapsi syntyi vuonna 1984. Toissa vuonna Suomessa syntyi lähes 1 700 koeputkilasta, jotka olivat saaneet alkunsa vanhempien omista sukusoluista.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti