Lounais-Häme

Maakunnan järjestöväelle lisää näkyvyyttä – Kanta-Hämekin saamassa järjestöasiain neuvottelukunnan

Kanta-Hämeeseen perustetaan järjestöasiain neuvottelukunta, tuli maakuntauudista tai ei, kertoo Hämeen Setlementin järjestöpäällikkö Sara Löyttyjärvi.

Kanta-Hämeeseen ollaan perustamassa järjestöasiain neuvottelukuntaa. Toiminnan on määrä alkaa vielä tänä keväänä.

Mitkä ovat järjestöasiain neuvottelukunnan tehtävät, järjestöpäällikkö Sara Löyttyjärvi Hämeen Setlementistä?

– Osittain tehtävien määräytyminen riippuu siitä, eteneekö sote- ja maakuntauudistus vai ei. Neuvottelukunta voi antaa lausuntoja maakuntauudistuksen valmisteluun liittyen ja tuoda näin järjestönäkökulmaa esille. Toisaalta mietimme koko maakunnan tasolla järjestöjen yhteistyön kehittämistä. Hämeen Setlementti koordinoi koko maakunnan järjestöyhteistyötä, ja tarkoitus on tehdä järjestötoimintaa näkyvämmäksi.

Millaista järjestöjen välinen yhteistyö tällä hetkellä on?

– Yhteistyötä on, ja erityisesti sotejärjestöjen kesken sitä Hämeenlinnan seudulla kehitetty. Silta-yhteistyöverkosto esimerkiksi on perustettu vuonna 2015. Nyt myös Forssan ja Riihimäen seuduilla on ryhdytty kokoamaan yhdistyksiä entistä enemmän yhteen.

Minkä verran Kanta-Hämeessä on yhdistyksiä?

– Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan 7.1. oli yhteensä 3 254 sellaista yhdistystä, joiden kotipaikkakunta oli maakunnassa. Luvussa ovat mukana aivan kaikki – myös uskonnolliset yhdistykset sekä kauppakamarit. Toki maakunnassa toimii paljon sellaisia yhdistyksiä, joiden kotipaikka on muualla.

Miksi neuvottelukunta perustetaan juuri nyt?

– Hetki oli otollinen maakuntauudistuksen valmistelun yhteydessä. Neuvottelukuntia on ollut joissakin maakunnissa jo aiemmin.

Mikä on perustamisen aikataulu?

– Asiaa lähdettiin viemään aktiivisesti eteenpäin meillä viime keväänä. Neuvottelukunta perustetaan riippumatta siitä, miten maakuntauudistuksen käy. Nyt on käynnissä nimeäminen. Seudullisista verkostoista tulee tietty määrä jäseniä, mutta osa edustajista valitaan suoraan – esimerkiksi kyläyhdistyksistä tai liikuntaseuroista. Valmis kokoonpano on tarkoitus viedä maakuntahallituksen päätettäväksi joko helmi- tai maaliskuussa. Neuvottelukunnan on tarkoitus kokoontua ensimmäisen kerran huhti- tai toukokuussa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic