Lounais-Häme

Maakunnan matkailulle uusi vetäjä – Elinvoimaa Hämeeseen ry:n projektipäällikkö Jutta Äijälä uskoo Kanta-Hämeeseen

Jutta Äijälä on tehnyt koko työuransa matkailun parissa.
Elinvoimaa Hämeeseen -yhdistyksen uusi projektipäällikkö Jutta Äijälä kertoo asuneensa opiskeluaikojaan lukuun ottamatta aina Hämeenlinnan torin laidalla. Kuva: Riku Hasari

Elinvoimaa Hämeeseen ry:n projektipäälliköksi on nimitetty Jutta Äijälä.

Hämeenlinnalaisella Äijälällä on pitkä kokemus matkailusta. Hän on myös toiminut kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna vuosina 2000–2017.

Äijälä kertoo työn Kanta-Hämeen matkailun kehittämisen parissa tuntuneen heti omalta.

– Uskon, että pystyn tässä työssä yhdistämään hyvin aiempaa osaamistani.

Äijälän palo matkailuun lähtee jo lapsuudesta. Hänen äitinsä omisti matkatoimiston, missä myös Äijälä pyöri lapsena paljon.

Myöhemmin hän opiskeli filosofian maisteriksi pääaineenaan englannin kielen kääntäminen ja tulkkaus, mutta lopulta matkailu veti enemmän.

– Päädyin matkatoimistoon töihin toimistopäälliköksi ja urani päätin Kanta- ja Päijät-Hämeen ryhmämyyntipäällikön tehtävissä.

Äijiälä on myös opettanut matkailua Espoon koulutuskuntayhtymä Omniassa.

Elinvoimaa Hämeeseen -yhdistyksen tavoite on tuoda yhteen matkailualan eri toimijoita paitsi ostajien myös toistensa kanssa.

Yhdistyksen tarkoitus on luoda verkosto, jonka avulla eri palveluista voidaan paketoida matkailijoille markkinoitavia kokonaisuuksia. Tulevaisuudessa niitä voisi myös ostaa yhdeltä luukulta.

– Myynti pitää meidät elossa. Nykyään tarvitaan ostamisen helppoutta. Jos ostaminen on asiakkaalle hankalaa, siitä luovutaan.

Lyhyemmän tähtäimen tavoite yhdistyksellä on tietenkin palvella jäseniään. Tällä hetkellä Elinvoimaa Hämeeseen -yhdistyksessä on joitain kymmeniä jäseniä, mutta asiantilaan haetaan muutosta.

– Haluamme tuoda jäsenillemme palvelutarjottimen, jonka sisältö lähtee siitä, mitä he tarvitsevat. Toimintamme lähtee jäsenien tarpeista ja toiveista, ja jäseniksemme ovat kaikki tervetulleita.

Vaikka tekemistä on vielä paljon, Äijälä toteaa puitteiden olevan kunnossa.

– Kanta-Häme on kuin suoraan Visit Finlandin esitteestä. Meillä on luontoa, historiaa, matkailualan yrityksiä, ja tänne pääsee pääkaupunkiseudulta hujauksessa.

Hän nostaa esiin myös Iittalan ja Sibeliuksen, jotka ovat Suomen tunnetuimpia brändejä maailmalla.

– Vaikka ei tavoitteemme ole kasvattaa pelkästään kansainvälistä matkailua. Meillä on loistavat puitteet kaikenlaiselle matkailulle ja kaikille kohderyhmille luokkaretkistä vaativiin seminaareihin.

Äijälä kiittelee myös esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunkia sen matkailumyönteisistä päätöksistä. Hän korostaa, että matkailun kasvaminen vaikuttaa positiivisesti myös muuhun elinkeinoelämään.

– On kaupungilta elinkeinopolitiikkaa panostaa matkailuun. FL

Jutta Äijälä

Asuu Hämeenlinnassa.

Valmistunut Turun yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan englannin kielen kääntäminen ja tulkkaus. Ammatillisen opettajan pätevyys.

Opiskellut myös liiketoimintaosaamista Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa. Tarkasteli opintoihinsa kuuluvassa kehittämistehtävässä Verkatehtaan asemaa Kanta-Hämeen matkailussa.

Työskennellyt matkatoimistossa toimisto- ja ryhmämyyntipäällikkönä ja opettajana ammattiopisto Omniassa.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu 2000–2017.

Verkatehdas oy:n hallituksessa 2007–2017.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic