Lounais-Häme

Maakunnassa on paljon erinomaisia järviä mutta esimerkiksi Loimijoen ja Pyhäjärven tila on vain tyydyttävä

Ely-keskus luokitteli erinomaiseksi tai hyväksi muun muassa useat Tammelan järviylängön järvet ja Liesjärven.
Liesjärvi luokiteltiin hyvään laatuluokkaan. Useat Tammelan järviylängön järvet ovat jopa erinomaisessa kunnossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Liesjärvi luokiteltiin hyvään laatuluokkaan. Useat Tammelan järviylängön järvet ovat jopa erinomaisessa kunnossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeessä luokiteltujen järvien kokonaispinta-alasta 58 prosenttia on erinomaisessa tai hyvässä tilassa, selviää Ely-keskuksen tekemästä tilaluokituksesta.

Erinomaiseksi luokiteltuja järviä ovat muun muassa Hämeenlinnan Kuohijärvi, Iso-Roine, Mallinkaistenjärvi ja Renkajärvi, Janakkalan Jylisjärvi, Lopen Punelia, Hattulan Takajärvi sekä useat Tammelan järviylängön järvet.

Hyvään laatuluokkaan kuuluvat muun muassa Hämeenlinnan Nerosjärvi, Pääjärvi ja Alajärvi, Lopen Kaartjärvi sekä Tammelan Liesjärvi.

Kanta-Hämeen tyydyttävässä tai välttävässä tilassa olevat vesistöt sijaitsevat pääasiassa maatalousvaltaisilla seuduilla sekä asutus- ja teollisuusjätevesien vaikutuspiirissä.

Tällaisia vesistöjä on etenkin maakunnan lounaisosassa: esimerkiksi Loimijoki, sen sivuhaara Jänhijoki ja Tammelan Pyhäjärvi ovat tyydyttävässä tilassa. Hämeenlinnan seudulla tyydyttävässä tai välttävässä tilassa ovat muun muassa Hiidenjoki, Miemalanselkä, Hattulanselkä ja Vanajanselkä sekä Lopen Loppijärvi.

 

Vesistöt saatava hyvään tilaan vuoteen 2027 mennessä

Pintavesien luokittelu on osa laajaa vesienhoidon suunnittelua, jonka perustana on laki vesienhoidon järjestämisestä. Ekologinen luokittelu tehtiin koko Suomessa nyt kolmannen kerran. Hämeessä luokiteltuja järviä ja jokia oli yhteensä 203.

Luokittelussa käytettiin vuosina 2012–2017 kerättyjä tietoja vedenlaadusta ja biologisista tekijöistä. Vesistöjen tilaluokkaan vaikuttavat näin ollen paitsi vedenlaatu, myös sen eliöstö ja ihmisen vesivarannoissa aiheuttamat muutokset ja rakenteet, kuten säännöstely ja padot.

Hämeessä luokitusta varten tarkasteltiin yli yhden neliökilometrin kokoiset järvet ja joet, joiden valuma-alue on kooltaan yli 100 neliökilometriä. Lisäksi tarkasteltiin joitakin pienempiä vesistöjä.

Suomen ja koko EU:n tavoitteena on vesien hyvä ekologinen tila, joka tarkoittaa sitä, että kalojen, pohjaeläinten, vesikasvien sekä päällys- ja planktonlevien esiintymisessä ja lajistossa on korkeintaan vähäisiä ihmisen toiminnasta aiheutuvia muutoksia.

Tyydyttävässä, välttävässä ja huonossa tilassa olevat vesistöt tulee lain mukaan saada hyvään tilaan viimeistään vuoteen 2027 mennessä. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic