Lounais-Häme

Maakuntaa hallitaan hybridihimmelistä

Uusi maakunta saa vain kaksi lautakuntaa, sote- ja kasvulautakunnat. Sen lisäksi muodostetaan kuitenkin neljä valiokuntaa, jotka valmistelevat, mutta eivät tee päätöksiä.

Valmistelijat kutsuvat mallia hybridiksi juuri valiokuntien koordinoivan roolin vuoksi.

-Niiden kautta maakuntavaltuutetut pystyvät vaikuttamaan valmisteluun, Oma Hämeen projektipäällikkö Marjo Lindgren korostaa.

Mallia ei ole vielä hyväksytty, vaan se vasta esiteltiin tällä viikolla kuntien johtaville päättäjille. Uutta organisaatiota on valmistellut Oma Häme ja sen väliaikainen toimielin.

Hallintomalli lähtee pian lausunnoille kuntiin, kuntayhtymiin ja muihin organisaatioihin, joista maakuntaan siirtyy henkilöstöä.

-Myös järjestöiltä pyydetään näkemyksiä, muutosjohtaja Matti Lipsanen vakuuttaa.

 

Maakuntavaltuustoon valitaan suorilla vaaleilla 59 valtuutettua. Maakuntahallitukseen suunnitellaan 11 jäsentä. Se olisi maakunnassa vahva operatiivinen toimija.

Hallitus kokoontuu viikoittain. Sen puheenjohtaja olisi päätoiminen ja esittelijänä toimisi maakuntajohtaja.

Sote-lautakunta päättäisi toimialallaan strategisen tason asioista ja mm. erilaisista korvauksista sekä sopimuksista ja niiden purkamisesta.

Samoin strategiset päätökset kasvupalveluissa kuuluvat kasvulautakunnalle. Kumpaankin lautakuntaan suunnitellaan 13 jäsentä.

 

Sote-liikelaitoksen johtokunnan toimialaa olisivat palvelutuotantoa koskevat asiat. Lakiluonnoksen mukaan maakunnan omat sosiaali- ja terveyspalvelut on annettava liikelaitoksen tuotettavaksi. Johtokunnassa olisi seitsemän jäsentä.

-Liikelaitokseen on mahdollista siirtää myös pelastustoimen, maatalouslomituksen ja joidenkin kasvupalveluiden tuotantoa, Lindgren kertoo.

Siksi harkinnassa on soten ohella toinenkin liikelaitos.

Valtuutetut työskentelisivät valmistelevissa valiokunnissa valtuuston kokousten välillä. Niiden jäsenistä varsinaisia valtuutettuja tulisi olla 70 prosenttia ja loput varavaltuutettuja.

Valiokuntien toimialat olisivat hyvinvointi ja osallisuus, elinvoima, resurssit ja turvallisuus. Jokaiseen valiokuntaan tulisi 13 jäsentä. Valiokunnat voisivat tehdä esityksiä maakuntahallitukselle.

 

Luonnoksen mukaan maakuntavaltuustolle valittaisiin neljä varapuheenjohtajaa, jotka toimisivat valiokuntien puheenjohtajina.

Maakunta aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa. Sitä ennen maakuntahallinnon pitäisi mm. sijoittaa 6 000 maakunnaan palvelukseen kunnilta ja valtiolta siirtyvää työntekijää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti