Lounais-Häme

Maakuntajuna kiihdyttää jo, vaikka lait puuttuvat

Maakuntauudistus etenee, vaikka maakuntien toimintaa säästelevä lainsäädäntö viipyy.

Ehkä monille yllättäen Kanta-Hämeelle on ollut etua mm. siitä, että maakunnankeskuskaupunki Hämeenlinna tuli testanneeksi tilaaja-tuottajamallia. Maakunnissahan tilaaminen ja tuottaminen taas erotetaan toisistaan.

-Ihan varmasti on ollut hyötyä siitä, että mallista on kokemusta, maakuntaa valmistelevan Oma Hämeen muutosjohtaja Matti Lipsanen sanoo.

Sote-valmistelun muutosjohtaja Jukka Lindberg oli aikoinaan tilajaa-tuottajamallin ytimessä.

-Hän tietää ja tuntee, miten voidaan välttää ongelmat, joihin törmättiin, Lipsanen arvioi.

Maakuntien yleisvalmistelussa ovatkin valtiovarainministeriön muutosjohtajan Kari Hakarin mukaan edenneet ripeästi maakunnat, joissa on tiltu-kokemusta, Kanta-Hämeen ohella Pirkanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa.

Sote-puolella pisimmällä ovat mm. Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Kainuu, joilla on ennestään kokemusta maakunnallisista sote-palveluista.

Muutosjohtaja Lipsanen toivoo, että lainsäädäntöä saataisiin jo vihdoin valmistelun tueksi.

-Tuossa alkukesästä odotamme, että lait olisivat hyväksyttyinä. Sen jälkeen jo nyt toimiva väliaikainen valmistelutoimielin voisi virallisestikin aloittaa toimintansa.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon johtama väliaikainen toimielin mm. valmistelee tulevan maakunnan strategiaa ja johtamisjärjestelmää, jota esitellään maakunnan päättäjille jo ensi viikolla.

Varsinaiset päätökset kuitenkin tekee vasta maakuntavaltuusto, kun sellainen on saatu valituksi. Vaalien pitäisi olla ensi lokakuun loppupuolella.

Se tiedetään jo nyt, että maakuntavaltuustoon tulee minimimäärä valtuutettuja eli 59. Jokaisesta maakunnasta on kiinni, kuinka ne hallintonsa muuten järjestävät. Maakuntahallituksen ohella on mahdollista, muttei pakollista, nimetä esimerkiksi lautakuntia, valiokuntia ja jaostoja.

Oma Hämeen palkkalistoilla on nyt noin 25 työntekijää.

-Suurin piirtein tässä laajuudessa on tarkoitus toimia siihen asti, että vuoden 2019 loppupuolella ryhdytään rekrytoimaan vakituista henkilöstöä. FL

Vuosi 2018
Maakuntauudistuksen valmistelun on varattu valtakunnallisesti vuonna 2018 300 miljoonaa euroa. ICT:n suunnittelu ja investoinnit vievät noin 130 miljoonaa euroa.100miljoonaa euroa varattu valinnanvapauspilotteihin. Maakuntien esivalmisteluun ja väliaikaisen toimielimen toimintaan on noin 40 miljoonaa euroa.Kanta-Häme1,89miljoonaa euroa Kanta-Hämeen osuus yleisvalmistelun budjetista. Sen lisäksi on erikseen haettava rahoitus ICT:n suunnitteluun, kärkihankkeisiin ja muutosagentteihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti