Lounais-Häme Forssa

Maakuntasotesta kaksi äänestystä Forssan valtuustossa - "Vastaus on juuri sopivan pyöreä"

Forssan seudulla on jo yhdistetty sote-palvelut Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunki suhtautuu varovaisen myönteisesti maakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän valmisteluun, jos valtakunnallinen sote-uudistus karahtaa kiville. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kahden äänestyksen jälkeen muutoksitta kaupunginhallituksen ehdotuksen, joka välttää kuitenkin yksityiskohtaisemman kannanoton eri yksityiskohtiin. Kaupungin vastausta oli pyytänyt Hämeen liitto.

 

Lue myös: Sote on käytännössä kuopattu – Oma Häme valmisteli yli 7 miljoonalla

 

Valtuutettu Johanna Häggman (kesk.) toivoi, että seudun muut kunnat selvittäisivät vastauksissaan muitakin vaihtoehtoja. Hän pelkää, että jatkoselvityksessä Lounais-Hämeen ääni ei saa ansaitsemaansa painoarvoa, vaan että suurin seutukunta päättää, millainen maakunnallisesta sote-kuntayhtymästä tulee.

Häggman piti vaarallisena sitä, että maakunnan sisäisen yhteistyön tiivistämistä koskevassa vastausosiossa mainittiin hyvät kokemukset isäntäkuntamallista sosiaalihuollon palvelujen järjestämisestä. Hän esitti kohdan korvaamista lauseella: Olemme valmiita selvittämään asiaa.

Lisäksi Häggman esitti, että maakunnan kaupunkien ja kuntien pitää kaikkien yhdessä ratkaista, miten asioita selvitetään ja tarvittaessa valmistellaan eteenpäin, kun kaupunginhallituksen esittämässä vastauksessa verbi oli pitäisi.

Ilkka Joenpalo (sd.) piti vastausta juuri sopivan pyöreänä, joka ei maalaa Forssaa nurkkaan ja säilyttää kaupungin kasvot maakuntaliittoon päin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) tähdensi, ettei nyt olla tekemässä uutta selvitystä, vaan valmistelua jatketaan.

Tapio Virtanen (vas.) arvioi, että valtapelissä on unohtunut kaiken keskiössä oleva ihminen.

Häggmania kannattanut Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) harmitteli, miksei seudun kunnilta syntynyt kaavailtua yhteistä kantaa, joka olisi yhteistyön näyttö.

– Paljon enemmän yhteistyötä tarvitaan, jos aiotaan tulevaisuudessa menestyä.

Valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) totesi, että seutuneuvostossa asiasta keskusteltiin erittäin hyvässä hengessä. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen mukaan yhteisen kannan luomisen esteeksi tuli osaltaan kuntien erilainen kokousaikataulu.

– Kaikilla kunnilla on kuitenkin käytössään Forssan vastauspohja, hän huomautti.

Jouko Haonperä (kok.) ihmetteli sanamuotovääntöä, kun kyseessä on vain ilmaisu valmiudesta keskusteluun eikä neuvotteluavaus.

Häggmanin ensimmäinen esitys parin virkkeen poistamisesta hävisi äänestyksen 33–9, 1 poissa. Kannatusta Häggman sai lähinnä omalta keskustan ryhmältä.

Penttilä kysyi sitten, onko valtuusto valmis muuttamaan pitäisi-sanan pitää-sanalla, vai joudutaanko äänestämään. Koska yksimielisyyttä ei syntynyt, seurasi äänestys: 29 ääntä alkuperäisesityksen puolesta ja 11 pitää-sanan puolella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic