Lounais-Häme

Maakuntauudistus ajaa yhtiöitä saman katon alle – syntymässä Suomen suurin talous- ja henkilöstöhallinnon palveluyritys

Maakuntauudistus on vielä kesken, mutta se vaikuttaa jo suurten talousuutisten muodossa.

Kuntapalveluyhtiöt KuntaPro Oy ja Kunnan Taitoa Oy aikovat yhdistyä. Yhdistymisen jälkeen yrityksestä tulisi Suomen suurin kuntien ja maakuntien johtamisen ja hallinnon tukipalveluita tarjoava yritys.

KuntaPron toimitusjohtajan Mika Kantolan mukaan yhdistymiseen on useita syitä. Tärkeimpänä tekijänä hän näkee digitalisaation ja robotiikan entistä suuremman roolin tulevaisuudessa, myös talous- ja henkilöstöpalvelualalla.

– Isolla toimijalla on enemmän resursseja digiloikan kehittämiseen, Kantola sanoo.

Samoilla linjoilla on Kunnan Taitoa Oy:n toimitusjohtaja Sami Puukari.

– Digitalisoituva maailma ja suuntaus kohti isompia yksiköitä vaativat leveämpiä hartioita asioiden hoitamiseen, Puukari toteaa.

Valmisteilla olevalla maakuntauudistuksella on myös osuutensa asiassa.

– Jos maakuntauudistus menee maaliin, tulee 18 hyvin suurta organisaatiota. Tällöin asiakkuuksien koot kasvavat, jolloin myös palveluntuottajien pitää kasvaa. Mannerlaatat ovat muutenkin liikkeessä: kehitys on menossa kohti suurempia yksiköitä myös julkisella sektorilla.

Asiakkaalle säästöjä vasta myöhemmin

Asiakkaille muutos ei juuri näy yhdistymisen alkuvaiheessa. Ajan mittaan on Kantolan mukaan tarkoitus saada asiakkaille säästöjä. Ennen sitä pitää kuitenkin investoida ja kehittää digitaalisia toimintoja.

– Kun yhdistyminen toteutuu, yksikköhinnat eivät alene välittömästi, mutta jossain vaiheessa säästöjä tulisi tulla. Se lupaus täytyy lunastaa.

Puukarikin sanoo, ettei nopeita muutoksia ole luvassa. Yhdistymisen syynä ei ole myöskään saneerauksen tarve.

– Väen vähennykseen tällä ei tähdätä, vaan asioiden fiksummin tekemiseen.

Ennemminkin Puukari näkee kehitysmahdollisuuksia julkisten organisaatioiden digitalisaation ja tekoälyn saralla. Ja sitä kautta myös säästöjä on tarkoitus saada aikaan.

– Esimerkiksi taloushallinnossa saattaa kulkea hurja määrä paperisia laskuja. Ostolaskuja voi olla neljä miljoonaa ja myyntilaskuja kaksi miljoonaa. Sitten niitä vielä skannataan digitaaliseen muotoon ja käsitellään käsin. Jo se, että laskut ja niiden käsittely muutetaan digitaaliseen muotoon, säästää valtavasti työtä ja aikaa.

Kantola painottaa, että tällä hetkellä yhdistymisestä on vasta aiesopimus. Mikään ei ole siis vielä varmaan.

– Nyt aletaan neuvotella. Molemmilla on kuitenkin vahva tahto yhdistyä, koska hyödyt ovat merkittäviä.

Uusi yritys kattaisi noin 26 prosenttia Suomen kuntien talous- ja henkilöstöpalveluista, ja sillä olisi asiakkaina 240 kuntaa ja viisi maakuntaa, Varsinais-Suomi, Kymenlaakso, Lappi, Etelä-Häme ja Satakunta. Aiesopimus yritysten yhdistymisestä allekirjoitettiin keskiviikkona. Uuden yhtiön tavoitteena on aloittaa toimintansa 1.4.2019.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic