Lounais-Häme

Maakuntavalmistelu kaipaa rakentamista repimisen sijaan

Hämeen maakuntavalmistelu ehdottaa Forssan seudun kunnille, että sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva osaulkoistus yhteisyrityksen avulla keskeytettäisiin ja Forssan seutu palaisi kokonaisuutena yhteiseen maakuntavalmisteluun.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen ja muutosjohtaja Jukka Lindbergin eilen lähettämässä tiedotteessa todetaan, että Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän henkilöstöstä ei saa tehdä yhteisyrityksen puolesta lobbaamisen pelinappulaa.

-Tämä johtuu siitä, että ulkoistukseen liittyy sekä ilmeisiä että selvittämättömiä riskejä. Kanta-Hämeen maakunta olisi ulkoistuksen pääsopimusosapuoli 14-vuoden ajan. Forssan seutu ei voi tietoisilla päätöksillään vaikeuttaa maakunnan laajuisen toiminnallisen kokonaisuuden rakentamista eikä aiheuttaa kustannuksia tai korvausvastuita muulle maakunnalle, toteavat maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ja muutosjohtaja Jukka Lindberg tiedotteessaan.

Maakuntavalmistelun näkemyksen mukaan Forssan sairaalan palvelut ja seudun työpaikat turvataan parhaiten osana maakuntaa ja sen palveluverkkoa ja työnjakoa. Hyvällä työnjaon suunnittelulla vain 11 työpaikkaa poistui lähisairaalasta Uudessakaupungissa, vaikka anestesiaa vaativat leikkaukset siirrettiin keskussairaalaan. Maakunnan mielestä päättäjille ja henkilöstölle on kerrottava, että Forssan sairaalassa voidaan toteuttaa tulevaisuudessa ainoastaan täysin yksityisellä rahoituksella leikkaustoimintaa.

Maakuntavalmistelu painottaa, että yhteisyrityksen sijaan Forssan seudun tavoitteet voidaan toteuttaa maakunnan yhteisen valmistelun kautta, jolloin yhteisyritys on välineenä tarpeeton.

FSHKY:n ja KHSHP:n tulee neuvotella erikoissairaanhoidon työnjaosta siten, että Forssan seudun sairaalan toiminta ja elinvoima turvataan lainsäädännön puitteissa. Yhteisyrityksen kautta Pihlajalinnalle pedattaisiin tietoisesti monopoliasema juuri ennen markkinoiden avautumista.

Tiedotteessa väläytetään maakunnan selvittelevän mahdollisuuksia hakea valinnanvapauspiloteille varattua sadan miljoonan euron valtionavustusta.

Tiedotteen mukaan maakuntavalmistelu ei vastusta yksityistä palvelutuotantoa ja se tulee tarvitsemaan lukuisia yksityisiä kumppanuuksia.

-Maakunnan sisäisen epäluottamuksen sijaan kaivataan erityisesti avointa, yhteistä valmistelua. Nyt tarvitaan rakentamista eikä repimistä. Ovi neuvottelupöytään on Forssan seudulle auki, Ahonen toteaa.

Yhteisyritysmallin valmistelun jatkamiselle asetetaan ehtoja. Ensin maakunnan on voitava tehdä perusteellinen asiantuntija-arviointi kaavaillun yhteisyrityksen taloudellisista ja juridisista riskeistä, jotka koskevat Forssan seudun lisäksi myös koko maakuntaa.

Toiseksi maakunnalle tulee palvelusopimuksessa varata mahdollisuus sopimuksen irtisanomiseen ilman päättämiskorvausta.

Kolmanneksi yhteisyrityksen omistajastrategiasta tulee tehdä selkeä sopimus kuntien ja tulevan maakunnan kesken.

Maakunnan kannalta on eroa siinä rakennetaanko osittain julkisesti omistettua vai täysin yksityistä yritystä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic