Lounais-Häme

Petteri Orpo: Maakuntien määrä saattaa vielä pudota

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kiersi maanantaina ympäri Kanta-Hämettä vauhdittamassa puolueensa vaalityötä. Kuva Lopen Shelliltä. Takana kokoomuksen loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen. Kuva: Riku Hasari

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei poissulje vaihtoehtoa, että maakuntien määrää pudotettaisiin nykyisestä 18:sta, vaikka hallituksen maakunta- ja sote-paketti saataisiin voimaan.

– Hallituksen esitys lähtee 18 maakunnasta, mutta hyväksymisen jälkeen alkaa toimeenpano- ja evoluutiovaihe. Maakuntien määrän kannalta oleellista on, riittääkö alueiden kantokyky peruspalvelujen turvaamiseen.

– Ei se evoluutiolauseke siellä turhaan ole. Jollei kantokyky riitä, alkaa arviointimenettely.

Orpo ei ota kantaa siihen, voidaanko Kanta-Häme jossain vaiheessa yhdistää Pirkanmaahan.

– Nyt on keskityttävä siihen, että tämä esitys saadaan maaliin.

Orpon mielestä olisi ikävä takaisku koko Suomelle, jos tämäkin sote-esitys kaatuisi. Uudistusta on yritetty väkertää kasaan vaihtuvin kokoonpanoin jo toistakymmentä vuotta.

– Sitten seuraava hallitus alkaisi taas kasata niitä samoja palikoita.

 

Lue myös: Keskustan Sirkka-Liisa Anttila: Jo seuraava hallitus voi leikata maakuntien määrää – “Kannan sisälläni ristiriitaa”

 

Tulevan vaalikauden yksittäiseksi ykkösasiaksi Orpo nostaa työllisyysasteen nousun jatkumisen.

– Olemme vajaan neljän vuoden aikana nostaneet Suomen kuilun partaalta tilanteeseen, jossa velkaa pystyttiin viime vuonna jo vähän lyhentämäänkin. Kaiken kaikkiaan olemme nyt päässeet vakaalle pohjalle. Meidän on kuitenkin pakko jatkaa tiukkaa menokuria ja nostaa edelleen työllisyysastetta, koska jo väestön ikääntymisen takia valtionvelka uhkaa lähteä kasvuun ja 2020-luvun puolivälissä suorastaan pilviin.

Viime vuosien erimielisyyksien perusteella kokoomuksen ja SDP:n ei uskoisi mahtuvan vaalien jälkeen samaan hallitukseen.

Orpo kertoo olleensa aiemmin sitä mieltä, että lähes kaikista muista länsimaista tuttu blokkijärjestelmä pitäisi saada myös Suomeen. Erityisesti Ruotsin poliittinen pattitilanne on kuitenkin saanut hänet arvostamaan suomalaisten kykyä rakentaa koalitiohallituksia erilaisille pohjille.

– Samaan aikaan olen huolissani siitä, että mielipiteet ovat eriytyneet ja puolueiden väliset erot kasvaneet. Vastakkainasettelu ja riitely ovat lisääntyneet. Se nostaa tietenkin vaikeusastetta myös hallitusten muodostamisessa, hän pohtii.

Orpo pitää täysin mahdollisena, että hallituksen muodostaminen menee solmuun Suomessakin.

– Yhteistyökyvyn tärkeys kannattaisi muistaa myös vaalikampanjoita käytäessä. Ei ole mitenkään selvää, että kokoomus olisi puolueena valmis mihinkään isoihin edes periaatteellisiin myönnytyksiin itselleen tärkeissä asioissa kuten vastuullisessa työllisyys- ja talouspolitiikassa, hän heittää piikin SDP:n suuntaan. FL

 

Luitko tämän: Valtiovarainministeri Petteri Orpo rähmällään Forssassa – Eskarilaiset antoivat satuhierontaa

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic