Lounais-Häme Forssan seutu

Maalämpö vie kaukolämmön asiakkaita – Muun muassa isännöitsijöitä ja taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia huolestuttaa kaukolämmön hintakehitys

Muun muassa isännöitsijät ja taloyhtiön hallitusten puheenjohtajat ovat huolissaan kaukolämmön hintakehityksestä, kun yhä useampi valitsee maalämmön.
As oy Forssan Pumpulin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Seppä pelkää, että kaukolämmön hinta nousee jatkossa, kun investointitarpeet ja kulut kasvavat, mutta tulot pienenevät. Pumpulin lämmitysjärjestelmänä on maalämpö. Kuva: Lassi Puhtimäki
As oy Forssan Pumpulin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Seppä pelkää, että kaukolämmön hinta nousee jatkossa, kun investointitarpeet ja kulut kasvavat, mutta tulot pienenevät. Pumpulin lämmitysjärjestelmänä on maalämpö. Kuva: Lassi Puhtimäki

Maalämmöstä on tullut lämmitysmuotona yhä suositumpi Forssan seudulla. Monessa uudessa kiinteistössä on valittu lämmitysjärjestelmäksi maalämpö, ja myös vanhoja taloyhtiöitä on vaihtanut kaukolämmöstä maalämpöön.

Kaukolämpöverkkoja operoivan, Vapo-konserniin kuuluva Nevel oy:n toimitusjohtaja Markus Hassinen pyöritteli 27.5. ilmestyneessä Forssan Lehdessä, ettei Forssassa olisi erityisiä nostopaineita kaukolämmön hinnan suhteen.

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen jäsen, Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:n isännöitsijä Rami Tervomaa on huolissaan kaukolämmön tulevaisuudesta. Hänen mukaansa kaukolämpö on toimiva järjestelmä, kunhan hinta olisi kilpailukykyinen.

– Maalämpö on jo aiemmin ollut suosittua. Taloyhtiöt satsaavat yhä enemmän maalämpöön, koska järjestelmien kehittyminen ja alhainen sähkön hinta verrattuna nykyiseen kaukolämmön hintaan tekevät investoinnista houkuttelevan. Vuoden alusta voimaan tullut, kaukolämmön unohtava ARA:n energia-avustus suorastaan ohjaa asiakkaita pois kaukolämmöstä, Tervomaa sanoo.

– Kyllä tässä tilanteessa kaukolämpöyhtiön olisi mietittävä vakavasti tuotteensa hinnoittelua laitostekniikan kehittämisen lisäksi, koska nykyisellä kehityskululla Nevelillä on kohta käsissään ”suurimman ja kauneimman” sijaan tyhjä arpa, hän jatkaa.

Rakentaja pelkää hinnannousua

Useamman kerrostalon Forssaan tällä vuosituhannella rakentaneen Laaksokunnas oy:n toimitusjohtaja Matti Laakso kertoo, että heillä pari kerrostaloa on rakennettu maalämpöön osakkeenostajien toivomuksesta.

Laakso pitää mahdollisena, että kaukolämpöyhtiön menettäessä asiakkaitaan kaukolämmön kustannukset verkkoon jääville asiakkaille kasvavat.

– Tulot pienenevät ja kulut on saatava peittoon, joten hintaa on nostettava, hän arvelee.

Rakentajan näkökulmasta tärkeintä on kaukolämmön liittymismaksun säilyminen ennallaan.

”Maalämpö ei välttämättä paras valinta”

Koulukadulla sijaitsevan As oy Forssan Pumpulin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Seppä näkee, että ainakin lyhyellä aikavälillä maalämpö madaltaa lämmityksen käyttökuluja. Myös hän pelkää, että kaukolämmön hinta nousee jatkossa, kun investointitarpeet ja kulut kasvavat, mutta tulot pienenevät.

Seppä muistuttaa, että maalämpö ei välttämättä ole paras valinta lämmitysmuodoksi.

– Kilpailukykyisellä hinnalla kaukolämpö olisi huoltovarmempi ja energiatehokkaampi valinta. Maalämpöremontti joskus 10 vuoden kuluttua saattaa tulla kalliiksi ja alkuinvestointi on isompi kuin kaukolämmössä, Seppä huomauttaa. FL

Lue myös: Yhä useampi taloyhtiö on siirtynyt maalämpöön Forssassa

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic