Lounais-Häme Jokioinen

Maan makkein tehdas – 120-vuotias Jokioisten siirappitehdas jättää ylpeänhaikeat jäähyväiset

Näyttelyssä huokuu ylpeys menneistä 120 vuodesta ja samalla haikeus Jokioisten tehtaan tarinan päättymisestä.
Elina Sjöman (edessä) ja Kati Hätönen perehtyivät siirappitehtaan arkistoihin ja löysivät kattavan arkiston ja esineistön. Niistä syntyi tehtaan jäähyväisnäyttely Tietotaloon. Kuva: Lassi Puhtimäki
Elina Sjöman (edessä) ja Kati Hätönen perehtyivät siirappitehtaan arkistoihin ja löysivät kattavan arkiston ja esineistön. Niistä syntyi tehtaan jäähyväisnäyttely Tietotaloon. Kuva: Lassi Puhtimäki

Alfred Kordelin perusti 120 vuotta sitten Jockis Gods Aktiebolagin eli sokeri- ja siirappitehtaan kartanonsa maille.

Sen toimintavuosien aikana omistajat, taustajoukot, emoyhtiöt ja nimet ovat vaihtuneet. On ollut Jockis Stärkelse- och Sirapsfabrik Aktiebolagia, Nesonia, Suomen Sokeria ja viimeisenä Dupontin Genencor Internationalia.

Aina edes tehtaan väki ei ole ollut muistaa minkä nimen alla on toimittu. Kekseliäät työntekijät kertovat 1980-luvun vuosikronikassa Ritva Viitasen sanoin oivaltavan keinon miten moinen epätietoisuus ratkaistiin.

”Voi jummi jammi… mahtaaks sitä ennää kukkaan tiätää minkä nimisesä virmasa oikeen on tyäsä. Tarttee vaan soittaa sihen vanhaan tuttuun puhelinnumeroon ja kuunnella tarkkaan mitä nimmee sentraali käyttää.”

Viimeiset työsuhteet päättyvät vuoden lopussa

Tehdas on nyt hiljentynyt, ja sentraali vastaa toisaalla. Viimeiset työsuhteet päättyvät vuoden lopussa.

Genencor International oy päätti viime huhtikuussa lakkauttaa tehtaan. Jokioisilla valmistettiin viimeksi makeuttajan eli maltoosisiirapin valmistukseen käytettävää beta-amylaasientsyymiä ohrasta uuttamalla.

Lue myös:

 Työt päättyvät 17 henkilöltä – Genencor International oy sulkee Jokioisten tehtaan

Maan makkeimman tehtaan historia ansaitsi näyttelynsä. Sen ovat koonneet Kati Hätönen ja Elina Sjöman.

– Isot kiitokset sille suurelle joukolle, jolta olemme saaneet apua. Tehtaan 50-vuotishistoriikkiin oli erikseen kirjattu työyhteisön yhteishenki, ja se on elänyt edelleen, Sjöman kiittelee.

Samassa historiikissa kerrottiin myös, että siirappitehtaalla oli työskennellyt perheitä ja sukukuntia useassa sukupolvessa. Seuraavien 70 vuoden aikana ketjuun on liittynyt lenkkejä lisää.

– Aika monella seutukunnan ihmisellä on yhteys tähän tehtaaseen. Toivon, että he tulevat näyttelyyn tutustumaan ja muistelemaan, Sjöman toteaa.

Historiaa ja tehtaan kuriositeetteja

Tiivis näyttely Tietotalon Pehkosessa avaa tehtaan historiaa myös heille, jotka eivät ole tehtaan portista käyneet. Vanhimmat kuvat ovat 1900-luvun alusta ja uusimmat yltävät näihin päiviin. Näyttely kertoo niin tuotteista, bisneksestä kuin työntekijöistäkin.

– Materiaalia on todella paljon ja sitä riittäisi laajempaan kokonaisuuteen. Tähän tilaan siitä mahtui vain pieni osa. Toivottavasti onnistuimme poimimaan olennaisimpia ja kiintoisampia mukaan, Hätönen miettii.

Hätönen kokosi myös yhteen Loimijoen partaalla seisovan tehtaan historian käännekohdat.

Näyttelyn perusrunkoa ryydittävät aina kiinnostavat kuriositeetit. Nähtävillä on esimerkiksi tehtaan vanha sokeritoppamuotti ja vanhaa kirjanpitoa. Arkistoista löytyi myös Jokioisten Tärkkelys oy:lle osoitettuja maissinsiemennäytteitä, jotka Valtameri Osakeyhtiö toimitti asiakkaalleen Helsingistä.

Jokioisille näytteeksi lähetetyt maissinsiemenet on säilytetty läpi vuosikymmenien. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisille näytteeksi lähetetyt maissinsiemenet on säilytetty läpi vuosikymmenien. Kuva: Lassi Puhtimäki

Näyttelyssä huokuu ylpeys menneistä 120 vuodesta ja samalla haikeus tehtaan tarinan päättymisestä.

– Meitä mietityttää myös mistä löytyy tälle kaikelle materiaalille paikka. Osa kiinnostaa Elinkeinoelämän keskusarkistoa, mutta mitä tapahtuu muille? Toistaiseksi ne ovat säilytyksessä tehtaalla, Hätönen ja Sjöman kertovat. FL

120 vuotta siirappeja, sokereita ja entsyymiä – Jokioisten tehtaan tarina. Näyttely on avoinna 29.11. asti Tietotalossa (Humppilantie 9, Jokioinen) sen aukioloaikoina. FL

Lue myös:

 Genencorin Jokioisten tehdasta uhkaa sulkeminen – Alkavissa yt-neuvotteluissa etsitään mahdollisuuksia kannattavan toiminnan jatkamiseksi

Uusimmat

Näkoislehti

13.7.2020

Fingerpori

comic