Lounais-Häme

Maanantaimalli tuo kauneutta arkeen

Matleena Töhösen korvissa keikkuvat kauniit, muotoilultaan yksinkertaiset korvakorut. Ne ovat forssalaislähtöisen Töhösen oman koruja valmistavan yrityksen, Maanantaimallin, omaa tuotantoa. Vuoden alussa perustetun Maanantaimallin toiminta on kasvanut vuoden kuluessa huimalla tahdilla.

Kaula- ja korvakoruja on myyty satoja kappaleita, yrityksen oma verkkokauppa avautui muutama kuukausi sitten ja uudet koruerät ostetaan nopeasti loppuun.

Maanantaimallin tarina sai alkunsa käsityön aineenopettajaksi opiskelevan Töhösen koulutehtävästä.

-Suunnittelin harjoitustyönä itselleni korvakorut, joissa pääteemana oli yksinkertaisuus. Käyttäessäni itse tekemiäni koruja, sain paljon kyselyitä siitä, mistä olen ne hankkinut. Kyselyiden myötä tein koruja tilauksesta. Lisäksi aloin tehdä pieniä korueriä, jotka myytiin sosiaalisen median avulla nopeasti loppuun.

-Korut otettiin niin hyvin vastaan, että päätin ottaa seuraavan askeleen ja perustaa oman yrityksen, Töhönen kertoo.

 

Mallistoon kuuluu neljä erilaista korvakorumallia ja kaksi kaulakorua. Jokainen koru valmistetaan käsityönä.

-Korun valmistusprosessi alkaa suunnittelusta. Sen jälkeen haluttu malli leikataan laserilla vanerilevystä ja valmiit osat liitetään toisiinsa. Korut sopivat myös allergikoille, sillä niissä käytetyt metalliosat ovat kirurginterästä. Se aiheuttaa harvoille ihmisille allergiaoireita, Töhönen tiivistää.

Yksi yrityksen aloittamisen haasteista oli Töhösen mukaan kiinnostavan ja omaperäisen nimen keksiminen. Pohtiessaan nimivaihtoehtoja, hän halusi protestoida trendikkäitä, yhdestä hauskankuuloisesta sanasta muodostuvia yritysten nimiä vastaan, sillä niiden taustalta löytyy harvoin mitään tarinaa.

-Maanantaimalli-nimi on sopiva yhdistelmä ironiaa ja käsityön luonnetta. Maanantaimalli tarkoittaa mielestäni sellaista kappaletta, joka erottuu jollakin tavalla muista. Toisaalta nimessä kiteytyy myös korujeni suunnittelufilosofia.

-Haluan tehdä koruja, joita voi käyttää milloin vain. Kauneus ei saa olla sidottu vain juhlaan, vaan myös maanantaisin on lupa näyttää hyvältä, nuori yrittäjä pohtii.

 

Tällä hetkellä Maanantaimallin koruja on saatavana kymmeneltä eri jälleenmyyjältä ympäri Suomea. Verkkokaupan välityksellä korvakorut ovat löytäneet tiensä jopa San Franciscoon ja Islantiin saakka.

Forssassa Töhösen koruja on saatavilla Timanttisilta marraskuun alusta lähtien.

-Forssan seudulta on tullut paljon korutilauksia. Ehkä se joutuu siitä, että seudulla asuvat ihmiset ovat ottaneet Maanantaimallin helposti omakseen, koska olen itsekin täältä kotoisin, Töhönen sanoo.

Oman yrityksen hoitamisen lisäksi Töhösen arki kuluu aineenopettajan opintoja viimeistellessä. Haasteellisinta yrittäjyydessä on hänen mukaansa oman ajan ja työajan erottaminen toisistaan.

Työntäyteisestä arjesta huolimatta Töhönen suosittelee yrittäjyyttä jokaiselle nuorelle, sillä se tarjoaa mahdollisuuden tehdä juuri sitä mitä itse tahtoo ja siten myös mahdollisuuden unelmien toteuttamiseen.

-On vaikea kuvailla sitä tunnetta, kun vieraassa kaupungissa ventovieras ihminen kävelee vastaan korvissaan minun tekemäni korut tai kun festareilla yleisömassassa bongaa omat korunsa. Se, jos mikä, on palkitsevaa, Töhönen hymyilee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic