Lounais-Häme

Maanantaina 11. marraskuuta Suomessa nähdään taivaanilmiö, joka toistuu seuraavan kerran vasta yli vuosikymmenen päästä

Kuva: Wikimedia commons

Maanantaina 11.11. tapahtuu verraten harvinainen taivaanilmiö, kun Merkurius kulkee radallaan Auringon editse.

Parhaiten ylikulku näkyy maan eteläosissa, mutta sen havaitsemiseen tarvitaan kaukoputki tai kiikarit. Myös erityinen aurinkosuodin on tärkeä turvavaruste, sillä suora katse Aurinkoon vaurioittaa silmän verkkokalvoa jo muutamassa sekunnissa.

Tähtitieteestä kiinnostuneiden tilaisuus on nyt. Seuraavan kerran Merkurius kulkee Auringon editse vasta vuonna 2032.

Maapallolta Merkuriuksen ylikulun voi nähdä noin 10 kertaa vuosisadassa. Kulku on siis yleisempi kuin Venuksen. Rakkauden jumalattaren planeetan ylikulku nähtiin Suomessa edellisen kerran 2012. Seuraavaa tähtitieteilijät saavat odottaa useamman sukupolven ajan, vuoteen 2247 asti.

Näkyy auringonlaskuun saakka

Merkuriuksen ylikulku alkaa Suomessa kello 14.35. Aurinko on ylikulun alkaessa jo hyvin matalalla, ja se laskee kesken tapahtuman. Pisimpään tapahtumaa voi seurata Ahvenanmaalta, jossa Aurinko laskee kello 16.20. Hämeenlinnassa Aurinko laskee kello 15.57.

Merkurius kiertää Aurinkoa Maan radan sisäpuolella ja on Venuksen lisäksi aurinkokunnan ainoa planeetta, joka voi radallaan kulkeutua meistä katsottuna Auringon eteen. Ylikulku muistuttaa siis hieman auringonpimennystä, jossa Kuu kulkee Maasta katsottuna Auringon editse.

Merkurius on suurempi kuin Kuu, mutta se sijaitsee kauempana maasta. Siksi ylitys nähdään vain pienenä pisteenä, jota ei erota ilman apuvälineitä.

Varkaiden ja kauppiaiden jumala

Merkurius on saanut nimensä roomalaisen mytologian varkaiden ja kauppiaiden jumalasta. Se on aurinkokuntamme pienin planeetta, kun kääpiöplaneetta Plutoa ei lueta mukaan.

Merkuriuksella on aurinkokunnan lyhin kiertorata. Yksi kierros Auringon ympäri kestää noin 88 maan vuorokautta.

Päivisin planeetta on kuuma kuin pätsi, jopa 427 celsiusastetta. Öisin planeetalla pakastaa noin 170 astetta.

 

Lähde: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti