Lounais-Häme Forssan seutu

Maaseudun jätevedet tarkasteluun – Forssan seudun ympäristönsuojelu kyselee pohjavesialueittain ovatko asiat kunnossa

Forssan seudun kuntien ympäristönsuojelua kiinnostavat pohjavesi- ja ranta-alueiden kiinteistöt haja-asutusalueilla.
Hitaasti mutta varmasti. Forssan seudun yhteinen ympäristövalvonta selvittää ensin haja-asutusalueiden pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesien käsittelyn. Ympäristötarkastajat Henna Pirhonen (vas.) ja Erja Klemelä kartan äärellä. Kuva: Tapio Tuomela
Hitaasti mutta varmasti. Forssan seudun yhteinen ympäristövalvonta selvittää ensin haja-asutusalueiden pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesien käsittelyn. Ympäristötarkastajat Henna Pirhonen (vas.) ja Erja Klemelä kartan äärellä. Kuva: Tapio Tuomela

Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien uusimisen takaraja tuli ja meni vajaa vuosi sitten, mutta huolettomuuteen pohjavesi- ja ranta-alueilla olevien kiinteistöjen haltijat eivät voi tuudittautua.

Forssan seudun kuntien seudullinen ympäristösuojelu perkaa alueet läpi ja selvittää kiinteistöjen jätevesien käsittelyn.

– Se ottaa oman aikansa, mutta kaikki alueet käydään läpi. Olemme jo aloittaneet pohjavesialueista ja niiden jälkeen siirrymme vesistöjen rannoille, kertoo ympäristötarkastaja Marika Sarkkinen.

Lue myös: Vuoden 2020 alussa uusittu järjestelmä puuttui kolmasosasta talouksia.

Postia luvassa

Lokakuun aikana postia lähetetään neljälle eri pohjavesialueelle. Kiinteistöjen jätevesijärjestelmien tilanne selvitetään seuraavaksi Ypäjän Isoniityssä, Jokioisten Hirsikankaalla, Humppilan Murronharjulla ja Forssan Koijärvellä.

– Tammelasta ei tällä kertaa valittu mukaan pohjavesialuetta, sillä Tammelan alueista selvitettiin useampi kesän aikana. Tammelassa on sekä pohjavesialueita että ranta-alueita runsaasti, muistuttaa ympäristötarkastaja Marika Sarkkinen.

Sarkkinen ei osaa arvioida kuinka kauan koko urakka vie. Työtä tehdään muiden tehtävien ohessa muutama alue kerrallaan.

– Kaikki alueet kuitenkin käydään läpi. Tarpeen mukaan käymme tutustumassa tilanteeseen myös paikan päällä.

Ei sanktiolinjalle

Vuoden 2019 lokakuussa umpeutui takaraja, johon mennessä viemäriverkostojen ulkopuolisilla pohjavesi- ja ranta- alueilla tuli jätevesijärjestelmien olla kunnossa.

Sanktioita ei ole Forssan seudulla määrätty, vaan ympäristönsuojeluviranomaiset ovat opastaneet ja ohjanneet.

Osa vesiremontin tarpeessa olevista kiinteistöistä on hakenut kunnostamisen aikataulusta poikkeamista. Sitä voi hakea maksimissaan viideksi vuodeksi.

– Saamme myös ympäristövalvonnan puolella tietää, jos kiinteistölle on haettu jätevesiin liittyvää toimenpidelupaa rakennusvalvonnasta. Tieto kulkee eri toimintojen välillä, Sarkkinen toteaa.

Seudullinen ympäristövalvonta selvitti viime vuonna kyselyllä millainen tilanne viidessä kunnassa on. Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Ypäjällä oli tuolloin kaikkiaan 1 000–2 000 ranta- ja pohjavesialueilla sijaitsevaa kiinteistöä, joihin pitäisi rakentaa jätevesijärjestelmä.

Vapautusmahdollisuus?

Tammelan ympäristölautakunta on viime kokouksissaan käsitellyt runsaasti vapautushakemuksia velvollisuudesta liittyä kunnalliseen jätevesiverkostoon.

– Ne ovat odottaneet käsittelyä vuodesta 2018, ja puramme nyt tätä sumaa. Monet näistä kiinteistöistä ovat asumattomia tai kantoveden varassa olevia lomakiinteistöjä, Sarkkinen summaa. FL

Haja-asutusalueen jätevedet

Jätevesijärjestelmä piti kunnostaa nykyvaatimuksia vastaavaksi viime vuoden lokakuun loppuun mennessä, jos kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella tai enintään sadan etäisyydellä vesistöstä.

Kunnostamiseen voi hakea poikkeamislupaa. Sitä voi hakea maksimissaan viideksi vuodeksi.

Kun kiinteistö on yli 100 metrin päässä rannasta muttei pohjavesialueella, järjestelmä on saatettava kuntoon seuraavan suuren remontin yhteydessä. Tähän ei voi saada poikkeamislupaa.

Jätevesijärjestelmää ei tarvitse kunnostaa, jos:

Kiinteistön jätevesijärjestelmä on hyväksytty vuonna 2004 tai sen jälkeen.

Jos kiinteistöllä vakituisesti asuva haltija tai haltijat ovat syntyneet ennen 9.3.1943.

Jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon.

Jos kiinteistöllä on kuivakäymälä ja kantovesi tai vettä käytetään vain vähäisiä määriä.

Jos kustannukset ovat kohtuuttomia kiinteistön omistajalle.

Uusimmat

Fingerpori

comic