Lounais-Häme

Maaseutunuorten joulutulet toivottivat turvallista matkaa

 

-Mielestäni maaseutunuorten joulutulilla on kaksi hienoa sanomaa. Toisaalta tulien sytyttämisellä halutaan kiittää kuluttajia siitä, että he ostavat ruokaa suomalaisilta tuottajilta. Samalla tulet toivottavat rauhallista joulua ja turvallista matkaa joulunviettoon, Johanna Alanko pohtii.

Viime vuonna Alanko oli reissun päällä katselemassa joulutulia ystäviensä kanssa, kun puheeksi tuli, että joulutulet olisi kiva saada roihuamaan myös kotiseudulle.

Tietyllä tapaa viimevuotiset joulutulet toimivatkin kipinänä maaseutunuorten toiminnan käynnistämiseen myös Lounais-Hämeessä.

Jotta joulutulet sytytettäisiin kotipuolessa, tarvittiin seudulle vuosien tauon jälkeen aktiivinen maaseutunuorten yhdistys. Niinpä Alanko alkoi ystävineen ajaa yhdistyksen perustamista.

Lounais-Hämeen maaseutunuorten yhdistyksen perustamiskokous pidettiin tänä syksynä. Yhdistys kokoaa yhteen lounaishämäläiset 18–35-vuotiaat maaseutuyrittäjät ja muut maaseutuhenkiset ihmiset.

Torstaina maaseutunuoret sytyttivät joulutulet Ypäjällä 10-tien varrella, lähellä Kuusjoentien risteystä ja Jokioisilla 2-tien varrella Latovainion aukealle.

Valtakunnallinen joulutuliperinne alkoi reilut parikymmentä vuotta sitten. Ensimmäisen kerran joulutulet syttyivät vuonna 1994 Etelä-Pohjanmaalla. Joulutulet ovat maaseutunuorten kiitos suomalaisille kotimaisen ruuan ja maaseutumatkailun suosimisesta jouluna ja arjessa.

Tänä vuonna joulutulet paloivat reilulla sadalla paikkakunnalla koko Suomessa. Ypäjällä kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun joulutulet sytytettiin.

Jokioisilla joulutulet nähtiin viimeksi muutamia vuosia sitten, mutta vahvaksi perinteeksi asti niiden sytyttäminen ei Forssan seudulla ole juurtunut.

Tämän halutaan muuttuvan ja tapahtumalle toivotaan jatkumoa.

-Nyt sukupolvi on vaihtunut ja uusi polvi tulossa kovaa vauhtia. Osalla meistä on niin nuoria lapsia, ettei heitä voi vielä ihan nuoreksikaan lukea. Muutaman vuoden päästä hekin voivat jo olla mukana tapahtumassa, Ville Nurmi sanoo.

Lounais-Hämeen maaseutunuorten tarkoituksena on koota yhteen nuoret maaseutuyrittäjät ja muut maaseutuhenkisesti ajattelevat henkilöt Lounais-Hämeen alueelta.

-Isossa osassa toiminnassamme on viedä eteenpäin viestiä kotimaisten tuottajien merkityksestä ja siitä, että tarvitsemme kuluttajia, Alanko sanoo.

Ruuan kotimaisuus on ollut viime aikoina suuri puheenaihe.

-Keväällä saimme viljelijöiden huolen hyvin julki Senaatintorille suuntautuneella traktorimarssilla, josta kuluttajat antoivat hyvää palautetta ja myötätuntoa. Joulutulet ovat ikään kuin kiitos myös tästä tuesta, Nurmi toteaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti