Lounais-Häme

Maaseutunuorten tulet syttyivät pimeyden keskelle

Maaseutunuoret ympäri Suomen ovat jo yli 20 vuoden ajan sytytelleet joulutulia menoliikenteen valopilkuksi pimeään joulukuiseen maisemaan.

Joulutulista on alkanut muodostua perinne myös Lounais-Hämeessä.

Joulutulet paloivat kertaalleen Jokioisilla jo vuonna 2013, mutta viime vuonna perustettu Lounais-Hämeen maaseutunuoret on tekemässä vasta nyt siitä tälläkin seudulla jokavuotista tapahtumaa.

-Yhdistys perustettiin alun perin nimenomaan joulutuliajatuksen vuoksi. Kävimme vuonna 2015 katsomassa joulutulia Salossa pienellä porukalla. Siellä syntyi ajatus perinteen tuomisesta tänne, ypäjäläinen maaseutunuori Juho Perävainio kertoo.

 

Viime vuonna joulutulet paloivat Jokioisten Latovainiossa ja Ypäjällä, tänä vuonna liekit lepattivat Latovainion lisäksi Humppilassa 2-tien varrella 9-tien risteyksen lähettyvillä.

-Mukavaa, kun ihmiset pysähtelevät juttelemaan ja myös kiittämään ruoasta. Se lämmittää mieltä, Viikissä maataloutta opiskeleva sekä Ypäjällä viljaa perheensä tilalla viljelevä Perävainio sanoo.

Maaseutunuorten ajatus joulutulien taustalla ei kuitenkaan ole kerätä kiitosta vaan päinvastoin: joulutulilla halutaan kiittää kuluttajia suomalaisen ruoan suosimisesta.

-Joulun alla ajatus korostuu entisestään, kun joulupöydässä on paljon kotimaista ruokaa, Perävainio sanoo.

 

Myös maatalousalalla on oltu viime vuosina kuin pimeässä: harva on tiennyt, mihin suuntaan ollaan oikeastaan oltu nyt menossa.

Vuonna 2016 maatalousala oli otsikoissa muun muassa viljelijätukien maksamisen kanssa olleiden ongelmien vuoksi. Tänä vuonna tukimaksut hoidettiin Perävainion kanssa jo paremmin, mutta sateet nousivat ongelmaksi.

-Edelleen alalla on aika hankalaa, eikä helpotusta ole näkyvissä, Perävainio kuvailee tilannetta.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n arvioiden mukaan puimaton vilja aiheutti tänä vuonna ainakin 100 miljoonan euron tappiot viljelijöille.

 

Kun lounaishämäläiset maaseutunuoret sytyttivät tulensa keskelle pimennyttä maisemaa perjantaina, oli havaittavissa siis myös vahvaa symboliikkaa.

Valona pimeydessä on loistanut joulutulien tapaan yhteisö ja sen tarjoama tuki.

Joulutulien sytyttämisen lisäksi Lounais-Hämeen maaseutunuoret perustettiin, jotta alueen maaseutuyrittäjät ja maaseutuhenkiset ihmiset löytäisivät toisensa.

Nyt yhdistyksellä on jäseniä jo kolmisenkymmentä.

-Teemme paljon töitä omissa oloissa. Yhteisissä tapaamisissa tutustuu muihin ja kuulee, miten muilla menee.

-Yhdessä näkee ja kuulee, ettei tässä olla yksin, Perävainio sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic