Lounais-Häme

Maastokoe on veljesten suosikki

Laihon veljekset Elmo ja Anselmi eivät haasteita pelkää. Kaksikko on valinnut harrastuksekseen ratsastuksen vaativimman lajin, hurjamaineisen kenttäratsastuksen.

Kenttäratsastuskilpailu koostuu kolmesta osakokeesta; kouluratsastuskokeesta, maastokokeesta ja esteratsastuskokeesta. Laji mittaa monipuolisesti ratsukon taidot, kunnon ja yhteistyökyvyn.

Vaikka veljekset eivät ole iällä pilattuja, he ovat ehtineet menestyä hyvin. Kolmisen vuotta kilpaillut Elmo Laiho on maajoukkuevalmennuksessa ja nappasi kesällä SM-kisoissa luokassaan vitossijan.

-Voitin Keski-Suomen aluerankingin. Pisteet olivat korkeimmat koko Suomen alueella, kertoo 15-vuotias Elmo omasta mielestään toistaiseksi parhaasta saavutuksestaan.

12-vuotias Anselmi Laiho aloitti ratsastuksen veljensä jalanjäljissä. Kenttäratsastuksessa hän kilpaillut kohta kaksi vuotta. Anselmikin on päässyt nauttimaan maajoukkuetasosta, mutta on nyt aluevalmennuksessa.

 

Kaksikon tavoitteet ovat korkealla. Elmo kertoo haluavansa ratsastaa joskus olympialaisissa saakka. Ensi kaudella tavoitteena on päästä Wendy-hevosen kanssa yhden tähden kisoihin ja Ewan-ponilla PM-luokkiin.

-Minä en osaa ajatella vielä niin pitkälle. PM-luokat ovat tällä hetkellä tavoitteena, pikkuveli Anselmi sanoo.

Veljekset tykkäävät hevosista ja siitä kun saavat yhteistyön eläimen kanssa toimimaan. Kenttäratsastuksessa molemmat pitävät eniten rankasta maastokokeesta, vaikka se onkin haastava sekä hevoselle että ratsastajalle.

-Maasto on mun suosikki. On hauskaa, kun voi hevosen kanssa vaan mennä, Elmo sanoo.

 

Puitteet harrastukselle ovat kunnossa. Perhe muutti kesällä Keuruulta Tammelan Riihivalkamaan ratsutilalle. On omat hevoset, talli ja maata ympärillä harjoitteluun.

Valmennuskin on osaavissa käsissä. Vastuuvalmentaja toimii Katariina Tiihonen Mäntästä, lähivalmennuksesta huolehtii Mari Similä. Estevalmentaja on Anna Kärkkäinen Ypäjältä.

Tämän lisäksi Elmo on käynyt ”Iso-Elmon” eli Rion olympialaisissa Suomea edustaneen kenttäratsastaja Elmo Jankarin valmennuksessa Saksan Warendorfissa. Elmo vietti olympiaratsastajan opissa tänä syksynä kuusi viikkoa.

-Tein tallitöitä ja sain pari kertaa päivässä valmennusta, Elmo kertoo.

Pojat ratsastukseen tutustuttanut äiti Katariina Laiho haluaa tukea lapsiaan harrastuksessa mahdollisimman pitkälle. Hän toimii niin sponsorina, kuskina, huoltajana, valmentajana kuin tarvittaessa piiskurina.

-Haluan tukea poikia niin paljon kuin pystyn. En halua, että harrastaminen jää ainakaan siitä kiinni, Katariina Laiho kertoo. FL

 

Ratsastuksen kuninkuuslaji
Kenttäratsastuksesta käytetään usein nimitystä ratsastuksen kuninkuuslaji. Kolmivaiheinen kilpailu vaatii hevoselta ja ratsastajalta luottavaista yhteistyötä, nopeutta ja kestävyyttä.Kaikki kolme osakoetta – kouluratsastuskoe, maastokoe ja esteratsastuskoe – ratsastetaan samalla hevosella. Kokeiden keskinäinen painoarvo on sellainen, että maastokoe on vaativampi kuin kaksi muuta koetta yhteensä.Koulukokeessa tuomarit arvostelevat ratsukon suoritusta samalla tavalla kuin kouluratsastuskilpailuissa. Saadut kokonaispisteet muunnetaan miinuspisteiksi ja vähiten miinuspisteitä saanut ratsukko johtaa kilpailua ennen seuraavaa osakoetta.Rataesteratsastuskoe suoritetaan esteradalla, johon kuuluu 10-15 estettä, jotka on rakennettu putoavista puomeista, lankuista ja muurilaatikoista. Saadut virhepisteet lisätään koulukokeen tulokseen.Maastokokeessa punnitaan ratsukon kyky ylittää nopeasti kiinteitä maastoesteitä sekä pitkässä kilpailuissa myös hevosen kestävyyttä ja palautumista. Maastoesterataan saattaa kuulua jopa yli 30 kiinteää estettäSuomen menestynein kenttäratsastaja on Piia Pantsu. Pantsu voitti Ypäjä Karusolla MM-pronssia Espanjan Jerezissä vuonna 2002. Elmo Jankari edusti Suomea kenttäratsastuksessa Rion olympialaisissa 2016.  

Uusimmat

Fingerpori

comic