Lounais-Häme

Maastomaratonista villitys Heikalla

”Juokseminen on vaan kivaa. On hauskaa juosta, kun ei ole kilpailua, ja me juoksemme ihan juoksemisen ilosta. Samalla voi vaihtaa kavereiden kanssa kuulumisia.”

Näin toteavat Heikan koulun oppilaat Miranda, Jenny, Riku ja Roosa juostuaan koulun viereen liputettua lenkkiä välitunnin ajan.

Heikan koulun oppilaissa on jo monta maastomaratoonaria. Oppilaat ovat saaneet juosta ja kävellä koulun viereisellä joutomaalla puolen kilometrin reittiä viime viikon maanantaista asti. Keväinen nurmi on jo tamppaantunut reiluksi juoksupaanaksi.

Ensimmäinen oppilaista sai 42,19 kilometriä täyteen jo saman viikon keskiviikkona.

-Mukaan lasketaan vain ne kierrokset, jotka juostaan kouluajalla, lapset selventävät.

Kussakin luokassa on oma taulukko, johon saa vetäistä rastit kierrosten merkiksi. Oppilaat kilpailevat vain itsensä kanssa. Ehkä ennen kesälomaa koulussa ynnätään kuinka pitkän matkan kukin luokka ja koko koulu ovat arkipäivien lomassa juosseet.

Juoksuvillitys on Liikkuvan koulun ja luokanopettajien Katja Ahdin ja Mari Lampilan herättelemää. Opettajat ovat seuranneet miten saisivat lapset ja kouluarjen entistäkin liikkuvammaksi.

-Olemme jo pitkään katselleet koulun vieressä olevaa kaupungin omistamaa peltomaata ja miettineet miten voisimme sitä hyödyntää. Idea juoksuradasta taisi syttyä kummallekin yhtäaikaa, Ahti ja Lampila muistelevat.

Lupa kaupungilta maan käyttämisestä juoksurientoihin heltisi. Kakkosluokan oppilaat innostuivat rakentamaan radan.

-Se sopi hyvin ohjelmaan, sillä olemme opetelleet matematiikassa mittaamista, Lampila lisää.

Kalliiksi juoksurata ei käynyt: narut löytyivät koulun varastosta, narun tukipuut metsästä ja reitin merkitsemiseen tarvittavaa kangasta sai TexVexistä.

-Ja toteutus sujui lapsityövoimalla, opettajat vitsailevat.

Kesän aikana kaupunki aikoo muotoilla pellolle uuden villityksen.

-Tarkoitus olisi ajaa alueelle kesällä hieman hiekkaa ja muotoilla sinne crossailurata polkupyöriä varten. Heikka on ollut hyvin aktiivinen koulu Liikkuva koulu -hankkeessa. Parhaillaan on menossa kartoitusvaihe mitä missäkin koulussa on tehty ja aiotaan tehdä. Kaupunki anoo hankkeille rahoitusta, kertoo Forssan kaupungin liikuntasihteeri Pauliina Jolanki.

Ahti ja Lampila sanovat hurahtaneensa Liikkuva koulu -ideaan.

-Oikeastaan koko ajan mietimme miten koulussa voisi liikkua entistä enemmän ja katselemme tiloja miten niitä voisi hyödyntää. Mietimme myös millaisia koulumaailman kieltoja voisi purkaa, jotta lapset liikkuisivat enemmän, he pohtivat.

Ahti sanoo, että koulussa pyritään noudattamaan PIP-periaatetta.

-Se tarkoittaa, että peppu irti penkistä. Vartin välein pieni tauko ja liikkeelle, ja oppimistulokset paranevat, hän toteaa.

Lampila kertoo esimerkin miten hänen luokassaan tauko järjestetään.

-Jokainen tekee omaan tahtiinsa sivun matematiikan tehtäviä kirjasta ja sitten saa mennä luokan perälle pomppimaan haaraperus-hyppyjä.

Juoksuradalle kirmaistaan joskus myös kesken tunnin.

Ahti ja Lampila toivovat, että myös muissa kouluissa ideoidaan liikettä koulupäivään.

-Maastomaraton oli Heikan idea, mutta sen saa ilman muuta ottaa käyttöön muuallakin.

Peppu irti penkistä
Liikkuvan koulun tavoitteena on aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä. Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan. Tärkeätä on oppilaiden osallisuus ja oppiminen.Liikkuvassa koulussa noudatetaan PIP-periaatetta eli Peppu Irti Penkistä. Liikkuvissa kouluissa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat omin lihasvoimin.Oppilaat ovat mukana suunnittelussa, päätöksenteossa ja toiminnassa. Vuorovaikutus ja yhteistoiminnallisuus parantavat usein koulun ilmapiiriä.Liikkuvan koulun rahoituksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö.10. toukokuuta vietetään valtakunnallista Unelmien liikuntapäivää. Päivä on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop up –päivä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti