Maastopalojen savusumu tukahdutti San Franciscoa - Kalifornian maastopaloissa kuolleita jo yli 60, kadonneita yli 600

Paradise
16.11.2018, 20:50

Ulkomaat

San Franciscon suurkaupungissa julkiset koulut ja turistinähtävyydet jouduttiin sulkemaan perjantaina hengitysilman muututtua epäterveellisen huonoksi. Ilman pilasi kaupungin pohjoispuolella riehuvista maastopaloista levinnyt savu.
Esimerkiksi kaupunkiin johtava kuuluisa Golden Gate -silta oli sankan savusumun ympäröimä.
Ilmanlaatu oli San Franciscossa perjantaina yhtä huono kuin Kaakkois-Aasian saastuneimmissa suurkaupungeissa ja huonompi kuin esimerkiksi Intian Kolkatassa. Viranomaiset suosittelivat asukkaita pysymään kotonaan, jotta he eivät altistuisi ulkoilmalle.
Pahin savun aiheuttaja oli Chicagon kaupungin kokoinen maastopalo Butten piirikunnassa San Franciscon pohjoispuolella. Viranomaisten mukaan se ei ollut puoliksikaan sammuttajien kontrollissa.
San Francisco Chronicle -lehden mukaan ilmanlaatu oli vaarallisen huono muun muassa läheisissä Chinon ja Sacramenton kaupungeissa. Meteorologien mukaan savusumu pysynee paikoillaan ainakin ensi viikkoon asti.

Trump vierailee lauantaina

Pohjois-Kalifornian maastopaloissa kadonneiden määrä kasvoi perjantaina dramaattisesti. Alueen viranomaisten mukaan kadonneita on kaikkiaan jo 631 ja kuolleita ainakin 63.
Kadonneiden määrä yli tuplaantui päivän aikana, kun palosta tehtyjen hälytysten määrää selviteltiin.
Historiallisen tuhoisa palo sai alkunsa jo viikko sitten, mutta paikallisen sheriffin mukaan kadonneiden määrä oli ollut epäselvä palon aiheuttaman kaaoksen takia. Myös kuolonuhrien määrä nousi, kun pelastustyöntekijät kertoivat löytäneensä seitsemän kuollutta lisää.
Samaan aikaan Etelä-Kaliforniassa riehuneissa maastopaloissa on raportoitu tähän mennessä kolmesta kuolleesta. Palo riehui muun muassa Malibussa, jossa se tuhosi useiden julkkisten koteja.
Etelä-Kalifornian palo oli kuitenkin paremmin hallinnassa, ja viranomaiset uskoivat saavansa sen kokonaan hallintaan alkuviikosta.
Presidentti Donald Trump aikoo vierailla Kaliforniassa lauantaina tapaamassa alueen asukkaita.

https://www.sfchronicle.com/california-wildfires/article/Smoke-still-plagues-Bay-Area-skies-a-week-after-13394932.php

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic