Lounais-Häme

Maastopalot käristävät Kaliforniaa - kymmeniätuhansia ihmisiä evakuoitu kodeistaan, ainakin viisi kuollut

Paradise
09.11.2018, 21:49

Ulkomaat

Eri puolilla Yhdysvaltojen Kaliforniaa roihusi perjantai-iltana Suomen aikaa suuria maastopaloja. Tuhoisimmat palot piinasivat Butten piirikuntaa Sacramenton pohjoispuolella ja Venturan piirikuntaa Los Angelesista länteen.
Maastopalojen vuoksi kymmeniätuhansia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan kodeistaan osavaltion pohjois- ja eteläosissa. Viranomaisten mukaan paloissa on kuollut ainakin viisi ihmistä.
Pahinta jälkeä palot olivat tehneet Paradisen kaupungissa Butten piirikunnassa. Kaikki kaupungin vajaat 27 000 asukasta joutuivat pakenemaan liekkejä, ja tuhatkunta rakennusta oli tuhoutunut. Myös osa läheisen Chinon kaupungin asukkaista evakuoitiin palojen tieltä.
Kalifornian virkaa toimittava kuvernööri Gavin Newsom määräsi osavaltioon hätätilan. Paloja vastaan taisteli yli 2 200 palomiestä, joiden tukena on sammutushelikoptereita ja vesitankkiautoja.
Butten piirikunnan sheriffin Kory Honean mukaan palo liikkui erittäin nopeasti ja levisi lyhyessä ajassa syrjäseuduilta kaupunkialueille. Pahimmillaan palo levisi jalkapallokentän verran sekunnissa.

Kova tuuli haittaa sammutusta

Venturan piirikunnassa palo riivasi etenkin huono-onnista Thousand Oaksin kaupunkia, jossa vasta edellisenä päivänä sotaveteraani oli ampunut 12 ihmistä baarissa. Noin 75 000 kotia oli evakuoitu palojen vuoksi Venturassa ja Los Angelesin piirikunnassa.
Palo oli levinnyt myös valtatie 101:n eteläpuolelle, ja evakuointeja oli määrätty myös Malibun kaupungissa.
Kolmas suuri palo roihusi vielä Venturan länsipuolella.
Lisäksi pienempiä paloja on syttynyt eri puolilla osavaltiota. CNN:n mukaan esimerkiksi Los Angelesin eläintarha on valmistautunut evakuoimaan eläimensä.
Palomiesten mukaan voimakkaat tuulenpuuskat vaikeuttivat liekkien pitämistä hallinnassa. Paloja ovat pahentaneet maaston kuivuus ja alhainen ilmankosteus.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti