Lounais-Häme Forssan seutu

Maatalouden konekustannuksia halutaan suitsia – Forssalaisyrittäjä: "Konekanta vanhenee koko ajan"

Käynnissä olevalla hankkeella pyritään taltuttamaan maatalouden konekustannuksia.
Uusia koneita hankitaan nykyään vähän, mutta vanhoista traktoreista ja työkoneista pidetään entistä parempaa huolta. Kuva: Juhani Salo
Uusia koneita hankitaan nykyään vähän, mutta vanhoista traktoreista ja työkoneista pidetään entistä parempaa huolta. Kuva: Juhani Salo

Työtehoseura pyrkii käynnissä olevalla hankkeellaan tuottamaan ja levittämään tietoa maatalouden konekustannuksista. Samalla kehitetään työkaluja konekustannusten hallintaan maatalousyrittäjille.

Konekustannukset ovat merkittävä osa maatalouden tuotantokustannuksista, ja niillä on suuri merkitys maatilojen tuotannon kannattavuuteen ja kilpailukykyyn.

Hankkeessa kehitettävillä välineillä maatalousyrittäjä tai koneyrittäjä voi arvioida koneiden omistamisesta ja käytöstä aiheutuvia kokonaiskustannuksia omassa yrityksessään. Tuloksia voi hyödyntää myös töiden ulkoistamisen tai koneyhteistyön kustannusvertailussa.

Traktoreihin ja työkoneisiin varaosia ja huoltoja Forssassa tarjoavan Konekoski oy:n Sami Koski toteaa, että uusia koneita hankitaan nykyään hyvin vähän.

– Meillä se näkyy niin, että työt ja huoltojen määrät kasvavat koko ajan, kun konekanta vanhenee, Koski kertoo.

Torstaina julkaistujen Tilastokeskusten ajoneuvojen ensirekisteröintitietojen mukaan tammi-helmikuussa Kanta-Hämeen alueella rekisteröitiin yhteensä 24 uutta traktoria. Esimerkiksi vuonna 2016 samassa ajassa rekisteröitiin 41 ja vuonna 2013 37 uutta traktoria.

Viime vuonna tammi-helmikuussa rekisteröitiin peräti 50 uutta traktoria.

Työtehoseuran ylläpitämään TTS-Kone -ohjelmaan tarkennetaan kustannuslaskentaa ja luodaan konekohtainen sähköinen huoltokirja omatoimisten huolto- ja korjaustöiden kirjaamiseen ja seurantaan. TTS-Kone on selainpohjainen ohjelma koneiden yksikkökustannusten ja urakointitaksan laskentaan.

Konekustannukset hallintaan -hanke alkoi vuoden 2020 alussa ja se päättyy saman vuoden loppuun. Hanketta rahoittaa Maatalouskoneiden tutkimussäätiö. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic