Lounais-Häme

Maatalousministeri Jari Leppä Jokioisilla: Lisää tukea valkuais- ja öljykasveille omavaraisuuden kasvattamiseksi

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) tutustui tiistaina Boreal Kasvinjalostukseen Jokioisilla. Borealin kasvihuoneessa on tuleentumassa uusi hernelajike tulevan kesän viljelyyn.

Kotimaisten valkuais- ja öljykasvien viljelylle on luvassa lisätukea. Lisää rahaa ohjataan tukijärjestelmien muutoksella.

– Omavaraisuuden kasvattamisella vahvistetaan myös ruokajärjestelmän huoltovarmuutta. Nyt sovitun lisäpanostuksen tavoitteena on auttaa kasvattamaan öljy- ja valkuaiskasvien pinta-alaa jo tulevalle kasvukaudelle. Samalla parannetaan kotimaisen rehuvalkuaisen ja valkuaiskasvien saatavuutta nykyisestä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

Maa- ja metsätalousministeriö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) ovat sopineet lähes kolmen miljoonan euron lisäyksestä EU:n valkuais- ja öljykasvien tuotantosidonnaiseen palkkioon vuodelle 2020. EU-palkkion kokonaismäärä valkuais- ja öljykasveille kasvaa edessä olevalla kasvukaudella yli 40 prosentilla yhteensä 9 miljoonaan euroon.

Ministeri Leppä vieraili tiistaina Boreal Kasvinjalostus oy:ssä Jokioisilla. Leppä toteaa, että sekä Borealissa että niin ikään Jokioisilla toimivassa Luonnonvarakeskuksessa (Luke) tehdään olennaista tutkimustyötä kotimaisen valkuaisomavaraisuuden nostamiseksi.

– Viimeistään koronapandemia avaa viimeistenkin epäilijöiden silmät omavaraisuuden merkitykselle.

Itävyysvaatimukset laskivat

EU-palkkion korotuksen lisäksi valkuais- ja öljykasvien viljelyedellytyksiä edistetään myös pian käynnistyvillä kehittämishankkeilla.
Suomi on myös saanut luvan alentaa herneen ja härkäpavun siementen itävyysvaatimusta. Suomi haki komissiolta poikkeuslupaa alentaa herneen ja härkäpavun sertifioidun siemenen itävyysvaatimusta, koska herne- ja härkäpapuerien itävyydessä on ollut viime kasvukauden jälkeen ongelmia.
Lisäksi Euroopan komissio antaa mahdollisuuden korottaa viljelijätukien syksyn maksueriä ja vähentää tilojen valvontamääriä.

Uusimmat

Fingerpori

comic