Lounais-Häme

Maatiaiskanat nokittivat kantakadon

Maatiaiskanojen luultiin jo kadonneen Suomesta 1970-luvulla, kunnes etsijät löysivät Suomen saloilta pari erilaista kantaa. Säilytysohjelma käynnistyi vuonna 1998. Maatiaiskanojen määrä on tänä aikana moninkertaistunut nykyiseen hyvinkin 5000 aikuiseen yksilöön.

Suomalainen maatiaiskanojen säilytysohjelma on oikea menestystarina. Kanaharrastajiin perustuva säilytysverkosto on herättänyt maailmalla kiinnostusta.

– Olemme saaneet kutsun Edmontoniin Kanadaan kertomaan paikallisille, miten asia on meillä hoidettu. Olemme onnistuneet pelastamaan kannan muutamasta yksilöstä, myhäilee erikoistutkija Mervi Honkatukia Luonnonvarakeskuksesta Jokioisilta.

Säilytysohjelmassa on noin tusina eri maatiaiskanakantaa, joista harvalukuisimpiin kuuluu tummasävyinen hämeenkanta, jota on esimerkiksi tammelalaisella Heikki Saloisella.

– Nämä ovat kivoja. Ne eivät sairasta ja hautovat mielellään, mutta kukkoja tulee paljon, hän sanoo. Pienen kaikkiruokaisen kanaparven ruokintakaan ei käy kalliiksi.

– Koen kukot vähän ongelmallisiksi, kun niillä tulee välillä reviiritaistelua. Olemme antaneet niitä pois.

Saloiset eivät raaskineet laittaa kukonpoikia ruuaksi. Kanat pitävät perheen tuoreissa munissa.

Hämeenkantalaiset ulkoilevat mielellään pakkasessakin, kunhan aurinko paistaa. Maatiaskanoissa Heikki Saloista yllätti niiden lentokyky.

– Ne lentävät vähän kuin fasaanit

Maatiaiskannoista Saloisilla on myös suomenlammasta ja suomenlapinkoira Sanni. Suomenlampaat ja maatiaiskanat tulivat Taipaleen tilalle samoihin aikoihin vuonna 2014. Hämeenkantakanoja ja -kukkoja on tilalla nyt 17 eli keskivertoparvi. Lampaita on neljä.

Maatiaiskanat ovat tavallisesti omatarvekanoja ja säilyttäjät harrastajia, joten kanaparvet ovat pieniä. Niitä pidetään lattiakanaloissa. Perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi ohjeena on, että neljää kanaa kohti olisi yksi kukko.

Maatiaiskanojen höyhenpeitteen väri vaihtelee mustasta, ruskeasta ja punaisesta harmaaseen valkoiseen ja kirjavaan. Maatiaiskanat ovat kevytrakenteisia. Munat ovat yleensä beigejä, kermanvärisiä tai vaaleanruskeita.

Luonnonvarakeskus koordinoi suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaa ja säilyttäjäverkostoa, jossa on noin 400 henkilöä ympäri Suomen. Uudet säilyttäjät ovat edelleen tervetulleita ohjelmaan.

Verkostossa kasvattajat saavat paitsi Lukelta myös toinen toisiltaan tukea ja voivat vaihtaa kannan sisällä kukonpoikia taatakseen geneettisen vaihtelun. Heillä on myös vuosittaiset kesäseminaarinsa ja jopa kantakohtaiset Facebook-sivunsa.

Säilytysohjelman tavoitteena on maatiaiskanakantojen pitäminen rotupuhtaina ja monimuotoisuuden ylläpitäminen. Luonnonvarakeskus huolehtii vuosittain täydentyvästä tietokannasta, joka sisältää tietoja aina kanankasvattajista kantojen poikastuotantoon asti.

Säilyttäjiä yhdistää lähinnä vain kanaharrastus, sillä heitä on moneen junaan. Asialleen omistautuneet säilyttäjät ovat tehneet Luonnonvarakeskuksen kanssa sopimuksen maatiaiskanakantojen ylläpidosta.

– Kannoittainen vaihtelu on tosin suurta, toteaa erikoistutkija Mervi Honkatukia. Osa kanakannoista on yhä uhanalaisia tai kriittisesti uhanalaisia. Ohjelma pyrkii kannustamaan juuri pienten katojen säilyttämiseen.

Isoimmilla alhon- ja tyrnävänkannoilla säilyttäjiä on lähemmäs sata. Hämeenkannalla on 25 kasvattajaa ja heillä osapuilleen parisataa yksilöä.

Maatiaiskanojen geenianalysointi, joka selvittäisi kuinka läheistä sukua ne ovat toisilleen, on kesken.

Kantojen ylläpito on säilyttäjien harteilla. Nestetyppeen on säilötty kukkojen siementä. Kananalkioita ei voi pakastaa, mutta munasarjakudosta voi.

Maatiaistuotteiden kaupallista hyödyntämistä rajoittavat osaltaan pieni volyymi, hajautettu tuotanto ja lainsäädännön rajoitteet, mutta kysyntää vaikuttaisi olevan. Ravintolan asiakkaille ja keittiömestareille kelpaisi Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kukonpojista tehty maatiaiskanakeitto.

Suomalais-yhdysvaltaisen tutkimuksen perusteella maatiaiskanoilla vaikuttaa olevan perimänsä muuntelun ansiosta hyvä vastustuskyky siipikarjataudeille.

Säilytysohjelmassa maatiaiskanat eivät saa risteyttää muiden kanarotujen kanssa, joten muiden kanarotujen pitoa tilalla ei suositella. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti