Lounais-Häme Jokioinen

Määttä lähtee, mänty jää – Jokioisten kunnanjohtaja on jäämässä eläkkeelle 17 vuoden palveluksen jälkeen

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määtän yli 40-vuotinen ura kunta-alalla on tulossa päätökseensä.
Apteekin talon edustan mänty jää, mutta kunnanjohtaja Jarmo Määttä lähtee lomille syyskuussa ja jää eläkkeelle ensi huhtikuussa. Määtän katse siintää jo merelle, missä hän aikoo viettää eläkepäiviään. Kuva: Lassi Puhtimäki
Apteekin talon edustan mänty jää, mutta kunnanjohtaja Jarmo Määttä lähtee lomille syyskuussa ja jää eläkkeelle ensi huhtikuussa. Määtän katse siintää jo merelle, missä hän aikoo viettää eläkepäiviään. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kuntajohtajien keskuudessa on viime vuosien aikana ollut enemmän ja vähemmän turbulenssia, mutta yksi on pysynyt asemissaan kuin Jokioisten vanhan apteekkitalon edessä sijaitseva mänty.

Lähes vastapäätä mäntyä, toisella puolella katua sijaitsee Jokioisten kunnantalo. Kunnantalon eräästä ikkunasta on tuota kyseistä mäntyä katsellut 17 vuoden ajan kunnanjohtaja Jarmo Määttä.

Jos on apteekin mänty nähnyt vuosien varrella kaikenlaista kulkijaa ja tapahtumaa, ja kokenut monenlaista tuiverrusta ja puristusta suunnasta jos toisesta, samaa voidaan sanoa tämän vuoden aikana eläkkeelle jäävästä Määtästä.

Määttä on tehnyt töitä Jokioisilla viettämiensä vuosien aikana 13 vakituisen ja muutaman pätkäkunnanjohtajan kanssa Forssan seudun muista kunnista. Hän on kohdannut tavalla tai toisella satoja virkamiehiä, ehkä lähemmäs tuhat poliitikkoa ja tuhansia kuntalaisia.

Eläkkeelle aprillipäivänä

Määttä paiskii vielä töitä kesäkuun alkuun. Sen jälkeen hän pitää rästiin jääneitä lomia parin kuukauden ajan, palaa vielä töihin muutamaksi viikoksi, kunnes jää lopullisesti vapaalle syyskuun alussa. Virallinen eläkepäivä on 1. huhtikuuta 2021.

Hän listaa kunnanjohtajavuosistaan enemmän plussia kuin miinuksia. Määttä sanoo viihtyneensä virassaan Jokioisilla, mistä kertoo sekin, että mies olisi halutessaan päässyt eläkkeelle jo aiemmin.

– Siinä vaiheessa minulle tulee täyteen tavoite-eläkeikä. En ole koskaan ajatellut, että tekisin kunnanjohtajan töitä lakisääteiseen maksimiin eli 68 ikävuoteen asti, Määttä kertoo.

Jokioisten lyhytaikaisin kunnanjohtaja

Ikänsä puolesta Määttä ei ole kuntajohtajien senioreita, mutta hänen palvelusvuotensa kunta-alalla ovat varmasti tämän maan kärkeä aktiivisista kuntatyöntekijöistä. Määttä aloitti vuonna 1980 Noormarkun suunnittelusihteerinä. Vuonna 1987 hänet valittiin Kiikoisten kunnanjohtajaksi. Kaksi vuotta myöhemmin Määtästä tuli Lappi tl:n kunnanjohtaja. Vuodet 1998-2003 hän toimi kuntien perustaman hyvinvointiyhdistyksen ict–sote-projektin vetäjänä.

Projektien päättyessä Jokioisten kunnanjohtajan pesti tuli Simo Sääksin eläköityessä sopivasti hakuun ja Määttä valittiin.

– Olen kolmas kunnanjohtaja Jokioisilla ja heistä lyhytaikaisin, Määttä naurahtaa.

Sellainen yksityiskohta Määtän työhistoriaan liittyy, että kaikki hänet työllistäneet kunnat ovat myöhemmässä vaiheessa yhdistyneet johonkin isompaan kuntaan…

Työperäistä maahanmuuttoa

Näin saattaa jollain aikavälillä käydä myös Määtän viimeiselle työnantajalle. Määttä näkee, että löysässä hirressä ei voida roikkua pitkään itsenäisinä kuntina. Hän uskoo, että kuntakenttä Suomessa tulee muuttumaan väkisin.

– Aina kunnilta on ollut rahat loppu, mutta asiat on saatu jotenkin järjestymään. Nyt tilanne on sikäli poikkeuksellinen, että Suomesta loppuvat ihmiset eli veronmaksajat. Ellei tänne saada voimakasta työperäistä maahanmuuttoa, Suomessa on muutama kasvukeskus ja loppu on tyhjää, Määttä ennustaa.

Matkan varrelta Määttä nostaa esiin kehittämisyhtiö Agropoliksen ja Forssan seudun kehittämiskeskuksen. Molemmat on jo kuopattu, mitä Määttä pitää ainoastaan hyvänä asiana.

– On päästy käsittelemään asioita asioina, ei ole vain pyöritelty hankkeita. Pahimmillaan seudulla upposi puoli miljoonaa euroa hankkeisiin, joista ei tullut mitään lisäarvoa. Kun Agropolis loppui, kaikki pyyhkivät hikeä otsaltaan.

Sormi talouden valtimolla

Jokioisten vahvuuksiksi Määttä laskee muun muassa valtion työpaikkojen runsaan määrän, vaikka ne ovat vuosien aikana vähentyneet rajusti. Kunnasta löytyy pitkään perinteen yrityksiä, jotka ovat joko laajentuneet tai kyenneet säilyttämään työpaikat.

Kunnan palvelujärjestelmää on rukattu tarpeen mukaan muuan muassa kouluverkon osalta.

– On oltu sormi talouden valtimolla. On tärkeää tehdä ratkaisuja ennakoiden eikä vasta sitten kun kaikki on hävitty, Määttä näkee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic