Lounais-Häme

Macron Niinistölle: Olemme tyytyväisiä, että Suomi lähtee mukaan puolustusaloitteeseen

Helsinki
30.08.2018, 11:46

Kotimaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo Ranskan olevan tyytyväinen siitä, että Suomi lähtee mukaan puolustusaloitteeseen. Hän sanoi toivovansa myös Norjan ja Ruotsin tulevan mukaan, koska mailla on yhteinen geopoliittinen intressi.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi lehdistötilaisuudessa Suomen olevan hyvin kiinnostunut olemaan mukana Macronin puolustusaloitteessa.
Macronin viime syksynä tekemä aloite ei sisällä uusien nopean toiminnan joukkojen perustamista, eikä se ole osa EU:n pysyvää rakenteellista puolustusyhteistyötä.
Ajatuksena on tehostaa mukana olevien maiden toimintakykyä ja nopeuttaa niiden omien joukkojen liikkeelle saamista, esimerkiksi evakuoimaan kansalaisia luonnonkatastrofin keskeltä. Mukana on yhdeksän EU:n ja Naton jäsenmaata.
Niinistö ja Macron neuvottelivat aamulla Presidentinlinnassa. Myöhemmin tänään Macron tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.).

Lapsilta lahjaksi rannekorut

Ranskan ja Suomen presidenttien puolisot ovat aloittaneet päiväohjelmansa tutustumiskäynnillä Helsingissä pian avautuvaan uuteen lastensairaalaan. Sairaalan pihaan aamukymmenen aikaan saapuneet Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puoliso Brigitte Macron ja presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio saivat sairaalan pihalla riemastuneen vastaanoton.
Presidenttien puolisoita oli vastassa joukko ranskalais-suomalaisen koulun oppilaita. Riemunkiljahdukset täyttivät sairaalan pihan, kun Haukio ja Macron saapuivat kumpikin vuorollaan autosaattueessaan pihaan. Hymyilevät presidenttien puolisot kävivät tervehtimässä ja kättelemässä ranskanlippuja heiluttavia lapsia ja poseerasivat yhteiskuvissa lasten kanssa. Haukio ja Macron saivat lapsilta myös muun muassa rannekorut, jotka molemmat laittoivat ranteisiinsa.
Tyylitaiturina sekä kotimaassaan että kansainvälisestikin pidetty Brigitte Macron oli pukeutunut harmaassa ja viileähkössä säässä tummiin housuihin ja tummaan jakkutakkiin. Pukeutumisestaan myös paljon kehuja saaneella Jenni Haukiolla oli yllään mintunvihreä polvipituinen leninki ja vaalea takki.
Sairaalan aulatiloissa Haukio ja Macron kuuntelivat kuoroesityksen. Koulun oppilaat esittivät vieraille laulut Kalliolle kukkulalle sekä ranskankielisen On écrit sur les murs. Haukio ja Macron vierailevat lastensairaalan lisäksi päivän aikana myös Suomenlinnassa.
Ranskan presidenttiparin ensimmäistä virallista Suomen vierailua isännöi Niinistö yhdessä Haukion kanssa. Suomen presidenttipari otti Macronit vastaan eilen Presidentinlinnassa. Ohjelmaan kuului vastaanottoseremonioita ja juhlapäivällinen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic