Lounais-Häme

Leffa-arvio: Mahtimummot maantiellä

Teräsleidit (Suomi, 2020). ★★★ Ohajus: Pamela Tola. Pääosissa: Leena Uotila, Seela Sella, Saara Pakkasvirta. K-7, kesto: 93 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri
Siskokset (Saara Pakkasvirta (vas.), Leena Uotila ja Seela Sella) matkalla vapauteen.
Siskokset (Saara Pakkasvirta (vas.), Leena Uotila ja Seela Sella) matkalla vapauteen.

Kun 75-vuotias Inkeri humauttaa siippaansa paistinpannulla päähän, sen sijaan, että heittäytyisi oikeuden armoille, tämä lähteekin isosiskojensa Railin ja Sylvin kanssa tien päälle.

Pamela Tolan toinen kokopitkä (ensimmäinen oli nolostuttavan huono Swingers (2018), Aleksi Bardyn kanssa kirjoitettu Teräsleidit on jenkkityylinen roadmovie, jonka selkein esikuva on tietenkin Ridley Scottin Oscar-palkittu Thelma ja Louise vuodelta 1991.

Mutta siinä missä Susan Sarandon ja Geena Davis olivat hehkeitä ja naisia parhaassa iässä, Tolan vastineet ovat jo pitkällä elämänsä ehtoossa.

Pointti monenlaisia tabuja suoraan päin näköä mainiosti mätkivässä, mutta välillä suuntavaistonsa hukkaavassa esityksessä on se, että menneisyyden virheet on mahdollista korjata, vaikka kuinka myöhään, kunhan ottaa itseään niskasta kiinni.

Vaikka pallo hiukan hukkuukin ennen finaalia ja kokonaisuus on monin paikoin kliseinen ja kaikkia miellyttämään pyrkivä, niistä huolimatta Teräsleidit onnistuu olemaan myös kivasti anarkistinen ja suuresti symppis, jonka suurin iskuvoima lepää sen suvereenin pääkolmikon harteilla.

Leena Uotila on yksinkertaisen upea koko elämänsä väärässä paikassa tuhlanneena Inkerinä, Saara Pakkasvirta hellyttävä höperönä Railina ja miltei jokaisen kohtauksen suvereenisti varastava Seela Sella vallan hillitön entisenä asianajaja Sylvinä, jonka verbaalitykityksiltä ei säästy kukaan.

Pikkuvioistaan huolimatta vallan särmikäs ja symppis tie-elokuva, jonka päärooleissa nähdään todellista naisenergiaa.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic