Lounais-Häme Tammela

Maija-Liisansuota ei valjasteta turvetuotantoon ainakaan vielä – Suojeluyhdistys valitti ympäristöluvasta

Vapo oy:n saamaa ympäristölupaa Tammelan Maija-Liisansuon turvetuotantoon käsitellään Vaasan hallinto-oikeudessa.
Maija-Liisansuo on kokonaisuudessaan noin 80 hehtaarin kokoinen alue. Siitä noin 30 hehtaaria on tarkoitus ottaa turvetuotantoon. Kuva: Tapio Tuomela
Maija-Liisansuo on kokonaisuudessaan noin 80 hehtaarin kokoinen alue. Siitä noin 30 hehtaaria on tarkoitus ottaa turvetuotantoon. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelan Perähuhdassa sijaitsevan Maija-Liisansuon valjastaminen turvetuotantoon ei ole aivan läpihuutojuttu. Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi ympäristöluvan Vapo oy:lle toukokuussa. Asiaa käsitellään seuraavaksi Vaasan hallinto-oikeudessa, johon Pehkijärven suojeluyhdistys valitti luvasta.

Pehkijärven tuntumassa on noin sata kiinteistöä, joista osa on vakituisia asukkaita ja osa kesämökkiläisiä.

 

Pehkijärvi yhdistyksen puheenjohtaja Elina Selinheimo sanoo valitukseen päädytyn, koska suojeluyhdistys huolestui turvetuotannon vaikutuksista alueen vesistöön. Selinheimo sanoo epäilevänsä, riittävätkö suunnitellut puhdistusmenetelmät siihen, ettei Pehkijärven tila turvetuotannon myötä huononisi.

– Pitää muistaa, että suunnitelmat on tehty menneen kehityksen perusteella. Arvioiden mukaan esimerkiksi sadanta on ilmastonmuutoksen myötä lisääntymässä. Ovatko pintavalutuskentät siinä tilanteessa enää riittävät, Selinheimo pohtii.

Uhkana on Selinheimon mukaan Pehkijärven ja Lamminpään lammin lisärehevöityminen.

Vapon saama lupa on voimassa peräti 40 vuotta. Vapon turvetuotannon johtaja Pasi Rantonen kommentoi kesällä Forssan Lehdelle (FL 9.6.) ettei Vapossa ole vielä päätetty, millä aikataululla hankkeessa edetään.

 

Hämeen ELY-keskuksen Ympäristö- ja luonnonvarat -yksikkö on antanut hallinto-oikeudelle asiasta lausunnon. ELY katsoo, että yhdistyksen esittämä huoli toiminnan vaikutuksista alapuolisiin vesistöihin on perusteltu. ELY:n lausunnon mukaan toiminnalle voidaan kuitenkin myöntää ympäristölupa sillä edellytyksellä, että turvetuotantoalueelle asetetaan riittävän korkeat puhdistustehovaatimukset niin, ettei tuotanto heikennä Pehkijärven tilaa.

– Tätähän hallinto-oikeus joutuu ratkaisussaan arvioimaan, että mitkä ovat riittävät vaatimukset. Odotan hallinto-oikeuden ratkaisua mielenkiinnolla, Selinheimo kommentoi.

Pehkijärvi yhdistys on tehnyt paljon töitä järven tilan kohentamiseksi. Selinheimon mukaan on tärkeää varautua turvetuotannon aiheuttamiin mahdollisiin riskeihin, jotta suojelutyöhön laitetut panokset eivät valu hukkaan.

– Hankkeisiin on pantu paljon julkista rahaa, sekä valtion että kuntien. Myös yksityiset ihmiset ovat ottaneet osaa omalla panoksellaan. On varmistettava, että tehty työ ei osoittaudu turhaksi.

Järven hoito- ja käyttösuunnitelman toteuttamiseen on tähän mennessä käytetty yhteensä reilut 100 000 euroa.

Myös Vapo on antanut hallinto-oikeudelle oman lausuntonsa asiassa. Hallinto-oikeudesta ei osata vielä arvioida, milloin asiaa käsitellään. Viime vuonna keskimääräinen käsittelyaika kyseisessä asiaryhmässä oli lähes kaksi vuotta. FL

 

Lue myös: Vapo ottaa Maija-Liisansuon Tammelasta turvetuontantoon – Aikataulu on vielä avoin, mutta tuotantovaihe kestää 40 vuotta

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic