Lounais-Häme Urjala

Maijala: Halusin asialle poliittisen päätöksen – Urjala ei aio suojella kahta lääkärintaloa

Pirkanmaan maakuntamuseo ja aluearkkitehti ovat suojelun kannalla.
Urjalan sairaalan alueella on kaksi lääkärintaloa, joille on kaavailtu suojelumerkintää. Kunnanhallitus on toista mieltä.

Urjalan Laukeelan sairaalanmäen korttelin asemakaavamuutos asettaa suurennuslasin alle alueella sijaitsevat kaksi lääkärintaloa.

Sekä Pirkanmaan maakuntamuseo että aluearkkitehti Leena Lahtinen ovat sitä mieltä, että nämä 1960-luvulla rakennetut funkishenkiset talot tulisi suojella.

– Suojelu tulisi määritellä asemakaavassa ennakkoon eikä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun kiinteistölle haetaan purkulupaa. Silloin kunnan omistaman kiinteistön arvottamisessa voivat vaikuttaa poliittiset tekijät, aluearkkitehti Leena Lahtinen toteaa.

Tekninen lautakunta ja rakennuslautakunta ovat toista mieltä. Rakennuslautakunnan mukaan kiinteistöjen suojelulliset ja kulttuurihistorialliset arvot voisi punnita, jos eteen tulee mahdollinen purkulupahakemus.

Urjala ei pidä funkishenkisiä lääkärintaloja suojelun arvoisena. Taloissa on tällä hetkellä vuokralaiset. Kuva: Lassi Puhtimäki
Urjala ei pidä funkishenkisiä lääkärintaloja suojelun arvoisena. Taloissa on tällä hetkellä vuokralaiset. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lautakuntien kanssa samalle kannalle kallistui esittelijä, kunnanjohtaja Hannu Maijala.

– Haluan tälle asialle poliittisen päätöksen ja ratkaisun. Kokemus on osoittanut, että kun suojelumääräyksen alaisia rakennuksia yritetään myydä, ostajien määrä ja kauppahinta jäävät yleensä alhaiseksi. Päättäjät saavat ratkaista asian, Maijala toteaa.

Urjalan kunnanhallitus päätti että, asemakaavamuutoksessa suojelumerkinnät poistetaan.

Aluearkkitehti Leena Lahtinen toteaa, että kaavasta on tulossa ehdotus ja se lähtee aikanaan viranomaisten lausuntokierrokselle.

Lahtisen mielestä kyseiset suojelumerkinnät ovat perusteltuja. Suojelumerkinnät perustuvat kulttuurihistoriallisten arvojen selvitykseen. Urjalan keskusta-alueen osayleiskaavassa alue on merkitty kulttuuriympäristön arvoalueeksi, jossa alueen kehityshistorian näkyminen maisemassa sekä kohteiden arvokkaat ominaispiirteet tulee säilyttää.

– Näillä rakennuksilla on paikallinen arvonsa Urjalan kulttuuriympäristössä. Niitä voisi verrata linja-autoaseman merkitykseen Forssassa.

Arkkitehtitoimisto Lappi-Seppälän ja Martaksen suunnittelemat rakennukset muodostavat yhdessä parin.

Funktionalismista kertovat rakennusmassan sovittaminen maastoon, porrastettu katto, räystäättömyys, julkisivun rappaus ja vaalea julkisivun väri.

Lisäksi kaava huomioi alueella olevan kiviaidan portinpielikivineen. Lähialueen vanhemmasta rakennuskannasta Sarapuiston kiinteistöllä on myös kulttuurihistoriallista arvoa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic