Lounais-Häme

Mailataiteilija Timo Sutinen saa täyteen 70 vuotta

Timo Sutinen asuu 
Itävallassa ja Minkiöllä.
Timo Sutinen on viettänyt jo yli 40 vuotta kesät Minkiön torpassaan – näin myös tulevana kesänä. Kuva: Leena Ruskeeniemi
Timo Sutinen on viettänyt jo yli 40 vuotta kesät Minkiön torpassaan – näin myös tulevana kesänä. Kuva: Leena Ruskeeniemi

Jääkiekkokaukaloiden legendaarisimpiin mailataiteilijoihin lukeutunut Timo Sutinen viettää keskiviikkona 70-vuotispäiviään lomamatkalla Italiassa.

Sutinen teki Forssassa parikymmentä vuotta kestäneen kiekkouran ensin FPS:n taitavana tehomiehenä ja sen jälkeen joukkueen valmentajana.

Vuonna 1997 Sutinen sai valmennuspestin Itävallasta, jonne hän asettui myös asumaan.

Nyt jääkiekkoura on ohi.

– Valmensin Itävallan naisten ja tyttöjen maajoukkueita kuusi vuotta, mutta kolmeen vuoteen en ole enää ollut jäällä. Tuolloin vielä pelasin itsekin paikallisessa kakkosjoukkueessa, kertoo Itävallan toiseksi suurimmassa kaupungissa Grazissa asuva Sutinen.

Jääkiekkoa hän seuraa enää satunnaisesti.

– Luen uutisia netistä, mutta edellisestä paikan päällä näkemästäni pelistä on jo vuosi aikaa.

Ex-kiekkoilijalla riittää terveyttä vielä sen verran, että Suomen aikaisista harrastuksistaan golfista ja pyöräilystä viime mainittu on yhä lajivalikoimassa.

– Nyt ajan tosin sähköpyörällä, mutta käytän aika vähän akkujen voimaa.

Sutinen ei ole toki kokonaan jättänyt Suomea ja Lounais-Hämettä. Heti Forssaan tultuaan vuonna 1975 hän osti Jokioisten Minkiöltä suutarin torpan, joka on toiminut jokavuotisena kesäasuntona.

– Nyt olen tulossa Minkiölle äitienpäivän aikaan neljäksi kuukaudeksi, Sutinen kertoo.

Sutinen ei kunnostautunut koskaan kaukalon nopeimpana tai vahvimpana pelurina, mutta erinomainen pelisilmä teki hänestä ylivertaisen fyysisillä ominaisuuksilla yrittäneiden joukossa.

Tampereella syntynyt Sutinen on Kooveen kasvatti, joka saavutti seurassa Suomen mestaruuden heti ensimmäisenä edustusjoukkuekautenaan 1967-68.

Kahden Koovee-kauden jälkeen Sutinen siirtyi Jokereihin, jossa hän saavutti kuuden kauden aikana toisen mestaruutensa sekä SM-sarjan pistepörssin voitot 1974 ja 1975.

Forssaan Sutinen tuli tuoreena pörssivoittajana 1975 uuteen SM-liigaan nousseen FPS:n vahvistukseksi. Sutinen pelasi tuolloin FPS:ssä kolme kautta, joista viimeisen 1. divisioonassa.

Sen jälkeen pelit jatkuivat neljän kauden ajan Saksassa, josta Sutinen palasi Forssaan 1982. Hän pelasi 1. divisioonassa vielä kolme kautta 1982-85, joista viimeisen FPS:n pelaajavalmentajana.

FPS:n valmentajana Sutinen toimi kahteen otteeseen 1984-88 sekä 1992-94. Tuon jälkeen hän palasi Keski-Eurooppaan valmentajana, ensin Saksaan ja myöhemmin Itävaltaan, jonne hän asettui asumaan jo ennen vuosituhannen vaihdetta.

Maajoukkueurallaan Sutinen pelasi neljät MM-kisat ja tasan sata A-maaottelua, joissa hän keräsi tehopisteet 20+22=42.

Sutinen toimi myös nuorten maajoukkuevalmentajana ja valmensi 18-vuotiaat Euroopan mestariksi vuonna 1995. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic