Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen - poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Helsinki
15.11.2018, 13:55

Kotimaa

Seksisuhde alaikäisen oppilaan kanssa, oppilaiden lähentelyä humalassa ja alaikäisten kanssa kännäämistä tanssikoulun tiloissa. Tällaisia asioita kertovat useat tanssikoulu StepUpin entiset oppilaat silloisesta miespuolisesta opettajastaan.
STT:n tietojen mukaan poliisi on tutkinut opettajan suhdetta 17-vuotiaaseen oppilaaseensa seksuaalisena hyväksikäyttönä,jonka epäillään jatkuneen kaikkiaan yli kaksi vuotta. Kyseinen opettaja sai potkut noin vuosi sitten, ja koulu on palauttanut uhrille tämän lukukausimaksut.
Torstaina tämän jutun tultua julki koulu lähetti ainakin vanhemmille suunnatun sähköpostin, jossa se kertoi olevansa tietoinen opettajan suhteesta 17-vuotiaaseen.
– Olemme syvästi pahoillamme ja hyvin järkyttyneitä siitä, että yhteisössämme on päässyt tapahtumaan tällainen vakava tapaus, toimitusjohtaja Tiina Kaivola kirjoittaa sähköpostissa.
StepUp on maineikas pääkaupunkiseudulla toimiva tanssikoulu. Se on tunnettu muun muassa Skene-musikaaleistaan, joissa esiintyy nuoria 16-vuotiaista aikuisiin. STT haastatteli 12 StepUpin ex-oppilasta, jotka ovat olleet mukana miesopettajan vetämissä musikaaleissa 2010-luvulla. Puolet oli nähnyt tai kokenut lähentelyä ja loput muuta opettajan epäasiallista käytöstä.
Opettaja ei kommentoinut asiaa STT:lle.

Pyysi huoneeseensa

Miesopettaja on yrittänyt saada ainakin kahtena eri musikaaliproduktion viikonloppuleirinä oppilaita sänkyyn kanssaan. Molemmissa tapauksissa mies pyysi oppilaansa huoneeseensa kahden, kosketteli ja suuteli tai yritti suudella, naiset kertovat. Toinen naisista oli alaikäinen, toinen täysi-ikäinen. Molemmat pakenivat paikalta.
STT:n haastattelemien entisten oppilaiden mukaan StepUpin hallituksen puheenjohtaja Marco Bjurström on ollut tietoinen ainakin osasta tässä jutussa kerrotuista tapauksista.
Toinen leirikeskuksessa lähennellyistä, Anna, meni Bjurströmin puheille viime vuoden keväällä. Anna ja muut jutussa etunimellä esiintyvät ex-oppilaat eivät esiinny jutussa oikeilla nimillään, koska eivät halua tulla tunnistetuksi asian yhteydessä.
Bjurström kysyi Annan mukaan, haluaako tämä, että ”toimenpiteisiin ryhdytään”. Annaa hävetti ja hän syytti itseään opettajalle mahdollisesti tulevista seuraamuksista, joten hän vastasi, ettei halua. Opettaja itse oli jo aiemmin taivutellut Annaa olemaan hiljaa, jotta hän ei saa potkuja, ja ettei ”hänen koko elämänsä mene pilalle”.

Osa koki, että Bjurström lakaisi maton alle

Osa oppilaista kertoo, että Bjurström on puhunut heidän kanssaan ainakin opettajan alkoholinkäytöstä ja antanut ymmärtää, että pitää opettajalle puhuttelun. Toisaalta moni oppilaista kokee, että Bjurström yritti lakaista asioita maton alle. Vuonna 2012 esitetyn musikaalin harjoituksissa Bjurström kävi pitämässä pitkän, tiukan puheen siitä, että huhuja miesopettajan suhteesta oppilaaseen ei saa levitellä koulun ulkopuolella, kolme paikalla ollutta kertoo. Osa koki tilanteen uhkaavana ja syyllistävänä – hei eivät vielä tienneet, mistä on kyse.
– Marco tuli kertomaan, että on liikkunut huhua oppilaiden keskuudessa, että opettaja olisi käynyt romanttisessa mielessä treffeillä jonkun meidän opiskelijan kanssa. Hän paasasi, kuinka vaarallista on huhujen levittäminen, sanoo näyttelijä Chike Ohanwe, joka oli paikalla.
Bjurströmin itsensä mukaan hän on puhunut 90-luvulta asti koululla säännöllisesti kaikkien yksityisyydensuojan kunnioittamisen tärkeydestä, koska produktioissa on ollut paljon julkisuuden henkilöitä.
– Puheenvuoroihin kaudella 2011- 2012 ei liittynyt epäilyjä kenenkään yhteisömme jäsenen, kuten opettajan epäasiallisesta käytöksestä, vaan ne ovat olleet osa pidempää jatkumoa, Bjurström kirjoittaa sähköpostissaan STT:lle.
Bjurström kieltäytyi puhelinhaastattelusta. Kysymykseen siitä, onko hän tiennyt jutussa mainituista asioista, hän ei vastannut, vaan viestitti, ettei voi osapuolten oikeusturvan ja yksityisyydensuojan vuoksi ottaa yksittäiseen tapaukseen kantaa. Bjurström kommentoi asiaa yleisellä tasolla sanomalla, että StepUpilla on nollatoleranssi kaikenlaiselle epäasialliselle toiminnalle.
StepUpin toimitusjohtaja Tiina Kaivola viestitti STT:lle, ettei hänellä ole lisättävää Bjurströmin kommentteihin. Myöhemmin vanhemmille lähettämässään sähköpostissa Kaivola kirjoittaa, että StepUp on puuttunut 17-vuotiaan ja opettajan suhdetta koskevaan tapaukseen.
– Selvitimme asian välittömästi sen tultua tietoomme ja ryhdyimme heti niihin toimenpiteisiin, joita työnantajalla on käytettävissä.
Muihin STT:n kertomiin lukuisiin lähentelytapauksiin Kaivola ei ota kantaa viestissä.

”Lähestyi huulet törröllä”

Musikaalien ensi-illoissa ja loppukaronkoissa miesopettaja joi niin, että hän ”meni pitkin seiniä”, ex-oppilaat kertoivat. Yhdessä kevätesityksessä opettaja liikkui kulisseissa niin humalassa, että hyvä kun pysyi pystyssä, kertoo paikalla ollut ex-oppilas. Tämä oli esitys, jossa oli mukana myös ala-asteikäisiä lapsia.
Humalassa opettaja myös yritti suudella, kertovat kaksi lähentely-yrityksen kohteeksi joutunutta naista ja Chike Ohanwe.
– Huulet törröllä hän yritti lähestyä ekaa mimmiä tanssilattialla ja sai pakit, ja toista, ja sai siltäkin pakit, Ohanwe kertoo juhlista yhden oppilaan vanhempien kotona.
– Juhlien pikkutunneilla hän tanssitti ja yritti suudella, pyristelin aika äkkiä pois. Tilanne oli absurdi, kertoo Veera, toinen samassa tilanteessa lähennellyistä naisista, joka oli tuolloin alaikäinen.
STT:n haastattelemat oppilaat kertoivat yksityiskohtaisesti myös muista opettajan lähentely-yrityksistä.

Epäily seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Opettajalla oli myös koulun ulkopuolinen, yli kaksi vuotta kestänyt seksisuhde itseään huomattavasti nuoremman oppilaan kanssa. 17-vuotiaan kanssa alkanut suhde on aivan viime vuosilta. Poliisi epäilee asiassa seksuaalista hyväksikäyttöä, ja tutkinnassa annettiin marraskuun alussa loppulausunnot.
Opettaja haki autolla kotiinsa, harrastettiin seksiä ja opettaja vei pois, kertoo Emilia kokemuksistaan suhteen alkuvaiheessa.
– Fyysisyys suhteessa oli aluksi hirveän ahdistavaa, Emilia sanoo.
Hän kertoo kuitenkin kaivanneensa hyväksyntää ja halunneensa kovasti tuntea olevansa aikuinen. Siksi Emilia ei tahtonut suhteesta pois, eikä kertonut ahdistuksestaan opettajalle.
– (Opettaja) toisteli sitä, että mehän ollaan molemmat aikuisia.
Suojaikäraja on Suomessa 16 vuotta, mutta 17-vuotiaan kohdalla voi olla kyse seksuaalisesta hyväksikäytöstä esimerkiksi silloin, kun opettaja käyttää asemaansa hyväksi seksisuhteessa.
Kyseessä on vasta rikosepäily, ja syyttäjä päättää, nostetaanko asiassa syyte ja eteneekö se oikeuteen.
STT kertoo tapauksesta, koska kyse on nuorille suunnatusta harrastustoiminnasta, jossa opettaja on merkittävässä valta-asemassa oppilaisiin nähden.

Koulu sanoi selvittäneensä asian

Viime vuonna Emilia vei asian poliisille ja kävi saman vuoden syksynä StepUpilla kertomassa kokemuksistaan kahden muun ex-opiskelijan kanssa. Paikalla oli StepUpin toimitusjohtaja ja toinen hallituksen jäsen. He olivat järkyttyneen oloisia, ja sanoivat, etteivät olleet tienneet mitään, ex-opiskelijat kertovat. Hallituksen jäsenten mukaan keväällä oli tehty ”perinpohjainen selvitys”. Se tehtiin, koska Ohanwe oli julkaissut keväällä 2017 pitkän Facebook-päivityksen, jossa hän kertoi opettajaan kohdistuvista häirintäsyytöksistä. Ohanwe poisti päivityksen pian. Hallituksen mukaan heidän selvityksessään ei kuitenkaan selvinnyt mitään.
Ohanwe ihmettelee, mikä on hallituksen mainitsema perinpohjainen selvitys hänen Facebook-päivityksensä jälkeen. Koulu ei kysellyt häneltä tietoja, vaikka päivityksessään Ohanwe kertoo miesopettajaan kohdistuvista häirintäsyytöksistä vuosien ajalta.
­­- Ainoa, joka otti yhteyttä oli Marco Facebook-viestillä, Ohanwe kertoo.
STT:n näkemässä viestissä Bjurström kirjoittaa olevansa hämmentynyt ja surullinen lukemastaan, ja kertoo, että hänelle voi soittaa.
Ohanwe ei soittanut, koska kertomansa mukaan ei enää luottanut Bjurströmiin ja pelkäsi oikeudellisia seuraamuksia.
StepUp antoi STT:n tietojen mukaan potkut opettajalle vasta seuraavana syksynä, kun Emilia kertoi koululle suhteestaan opettajan kanssa. Emilia ja kaksi muuta entistä oppilasta kävivät tapaamassa hallituksen jäseniä viime syksynä toisenkin kerran. Silloin mukana oli myös Bjurström. Naisten mukaan hallituksen kanta oli muuttunut ensimmäisestä tapaamisesta, jolloin hallituksen jäsenet sanoivat, etteivät tienneet mitään. Hallitus kertoi naisten mukaan nyt, että Annan leirikeskustapausta oli käsitelty hallituksessa keväällä, mutta Bjurström oli Annan suojaamiseksi toivonut, että asiaa ei viedä eteenpäin.
Emilian vanhemmat saivat myöhemmin asianajan avustuksella StepUpilta takaisin maksamansa tuhansien eurojen lukukausimaksut. Palautusten taustalla on STT:n tietojen mukaan se, että StepUp luotti Emilian kertomukseen suhteesta eikä voinut hyväksyä suhdetta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic