Lounais-Häme Kanta-Häme

"Maistissa ajelevia on kyllä" – Tilastot paljastavat, kuinka usein ruorijuopumuksesta saa tuomion maakunnassa

Hämeen poliisin ylikomisarion mukaan vesiliikennejuopumuksesta epäiltyjä tavataan varsinkin loppukesästä. "Maistissa ajelevia on kyllä", hän sanoo.
Poliisi alkaa pikku hiljaa valvoa vesiliikennettä Kanta-Hämeessä talven jäljiltä. Kuva: Pekka Rautiainen
Poliisi alkaa pikku hiljaa valvoa vesiliikennettä Kanta-Hämeessä talven jäljiltä. Kuva: Pekka Rautiainen

Veneilijät saavat harvoin Kanta-Hämeessä tuomioita vesiliikennejuopumuksista, näyttävät Tilastokeskuksen tuomiotilastot. Viime vuosien rikos- ja pakkokeinotilastojen perusteella humalassa veneileviä tuomittiin vuosina 2014–2018 alle kymmenen ihmistä vuosittain.

Valtakunnallisesti vesiliikennejuopumuksesta annetaan tuomioita vuosittain 200–350.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi viime viikolla päiväsakkotuomion keski-ikäiselle miehelle, joka viime lokakuussa ohjasi kovatehoista ja monimetristä moottorivenettä alkoholin vaikutuksen alaisena Vanajavedellä.

Hattulan kohdalla veneillyt mies oli jäänyt poliisin vesiliikennevalvonnan haaviin. Hänen kyydissä ei ollut matkustajia, mutta hänellä oli ollut 0,58 milligrammaa alkoholia uloshengitettyä ilmalitraa kohti. Alkoholimäärä vastaa noin 1,3 promillea.

Hämeen poliisin liikennepoliisisektorin johtaja, ylikomisario Jouni Takalan mukaan vesiliikennejuopumusten määrää ei voi verrata esimerkiksi rattijuopumukseen: veneilijöitä on autoilijoita vähemmän, joten valvontamäärätkin ovat tätä pienemmät.

Vaikutusta on myös rangaistavuuden rajalla. Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille, kun rattijuopumuksen raja on 0,5. Törkeä rattijuopumusepäily tulee puolestaan 1,2 promillesta.

– Maistissa ajelevia on kyllä, sanoo Takala.

Joskus käytännön syyt voivat aiheuttaa hankaluuksia. Jos vesistöltä on pitkä matka verikokeeseen, voi epäillyn humalatila haihtua matkan aikana.

Kanta-Hämeen pienissä vesistöissä on vähemmän veneilijöitä kuin esimerkiksi Päijät-Hämeessä. Hämeen poliisi keskittää valvontaansa sinne, missä myös vesiliikennettä on paljon.

– Se on niin kelisidonnaista, että onko siellä ylipäänsä ketään ja olemmeko itse oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Yleisesti hän arvioi, että vesiliikennejuopumusmäärät pysyvät vuodesta toiseen samansuuruisina.

Hämeen poliisi alkaa lähiviikkoina myös valvoa vesialueita entistä aktiivisemmin. Keväästä ja kesästä poliisi tarkkailee sitä, ovatko pelastusvälineet kunnossa veneilijöillä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic