Lounais-Häme Jokioinen

Maistuis varmaan sullekin! – härkistortilloja popsittiin hyvällä ruokahalulla Paanan koululla

Paanan koulun papu-päivänä syötiin härkistä ja saatiin tietoa palkokasveista.
Yhdeksäsluokkalaiset Jesse Raatikainen, Sebastian Ampuja ja Ville Koli popsivat tiistaina hyvällä ruokahalulla Paanan koululla tarjottuja härkistortilloja.

Härkistortillat maistuivat Paanan koulun oppilaille Jokioisilla. Oppilaat kokosivat ohuelle tortillalle näyttäviä annoksia, jossa oli härkistäytteen ohella värikkäitä kasviksia, kastiketta, juustoa ja salsaa.

Yhdeksäsluokkalaiset Jesse Raatikainen, Sebastian Ampuja ja Ville Koli nauttivat annoksensa hyvällä ruokahalulla. Kolmikko näytti, että kasvisruoka kelpaa raavaille nuorille miehille, kunhan se on hyvää.

– Aika hyvältä maistuu, vaikka tämä on hieman erikoisen makuista. Aiemmin on tullut syötyä jauhelihatortilloja, kaverukset totesivat.

– Hyvää on joo, he lisäsivät.

Kolmikko kehui Paanan koulun ruokia yleisemminkin.

– Suurin osa käy täällä syömässä. Pakkohan se on, että jaksaa koko päivän.

Härkis-menu liittyi Jokioisten kunnan ruokapalvelun ja Luken järjestämään papu-päivään. Luonnonvarakeskuksen tutkijat luennoivat päivän mittaan palkokasvien terveys- ja ympäristövaikutuksista. Paanan koulun ruokalassa – ja muissa Jokioisten kouluissa ja päiväkodeissa – oli tarjolla härkäpaputortilloja.

Lisäksi Paanan ruokasalissa oli näytillä erilaisia papuja, herneitä ja linssejä. Oppilaat pääsivät maistelemaan paahdettuja ja kevyesti suolattuja Voima-papuja, joilla voi korvata ulkomailta rahdatut suolapähkinät.

– Olin keväällä valkuaisfoormumissa Luken tiloissa. Siellä syntyi idea, että voisimme tehdä yhteistyötä ja kertoa koululaisille pavuista ja niiden terveysvaikutuksista. Paanan koulun oppilaat ovat siinä iässä, että osaavat ottaa vastaan tällaisia asioita, kertoi ruokapalvelujohtaja Soili Valtanen.

Valtasen mielestä etenkin kotimaisesta härkäpavusta kannattaa puhua. Monipuolinen härkäpapu on suorastaan trendikästä ja tekee vahvaa paluuta lautasille.

– Pavut ovat terveellisiä, niissä on proteiinien lisäksi kuituja. Lisäksi papujen viljely on ekologisempaa kuin karjan kasvatus, Valtanen muistutti.

Luken erikoistutkija Susanna Rokka luennoi koulun oppilaille palkokasveista Papua Paanalle -teemalla.

– Tutkimuslaitoksilta odotetaan sitä, että tulemme lähemmäs tavallista ihmistä ja tarjoamme oppilaitoksille luotettavaa tietoa. Yhteiskuntavaikuttaminen on tärkeä osa toimintaa ja vaatii tutkijoilta uudenlaista asennetta, jotta saamme tietoa helposti ymmärrettävään muotoon, Rokka naurahti.

Luennoitsijat muistuttivat oppilaita palkokasvien proteiini- ja kuitupitoisuudesta. He kertoivat, kuinka kasvit pystyvät sitomaan hiiltä ja siten hillitsemään ilmastonmuutosta.

Samalla kerrottiin laajemmin ruuan ilmastovaikutuksesta ja otettiin esimerkiksi ketsuppi. Luennolla muistutettiin myös ruokahävikistä. Hävikki kannattaa pitää mahdollisimman pienenä, sillä jos ruokaa laittaa roskiin, on se tuotettu turhaan. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat