Lounais-Häme Hämeenlinna

Maitokilpailu hölskähti taas – Valion velvoite pieneni

Hämeenlinnan Osuusmeijeri ei ole enää käyttänyt Valion velvoitemaitoa.
Hämeenlinnan Osuusmeijeri jalostaa monille brändeille maitoa. Toimitusjohtaja Risto Koski ja hallituksen puheenjohtaja Olli Palmu tutkivat sen luomumaitoa. Kuva: Markku Tanni
Hämeenlinnan Osuusmeijeri jalostaa monille brändeille maitoa. Toimitusjohtaja Risto Koski ja hallituksen puheenjohtaja Olli Palmu tutkivat sen luomumaitoa. Kuva: Markku Tanni

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) alentaa asteittain Valion raaka-maidon myyntivelvoitetta kilpailijoille. Nykyinen 185 miljoonan litran myyntivelvoite laskee ensi vuonna 125 ja vuonna 2021 edelleen 100 miljoonaan litraan.

KKV poistaa ensi vuoden alusta kaupan oikeuden hankkia kiintiöstä maitoa.

Kilpailuviranomaiset määräsivät Valiolle myyntivelvoitteen ehtona yrityskaupoille vuosina 2000 ja 2004. Valio hankki kolmen suuren meijerin maitoliiketoimintoja vuonna 2000. Sille siirtyi edelleen Milkan raakamaito vuonna 2004.

Suuren osan Valion velvoitemaidosta on saanut Arla Suomi -nimeä kantava meijeriryhmä. Ryhmän merkittävä perusmaitojen jalostaja on Hämeenlinnan Osuusmeijeri. Se on aikaisempina vuosina käyttänyt paljon Valion velvoitemaitoa, mutta meijerin maidonhankinta on muuttunut.

– Viime ja tänä vuonna emme ole lainkaan käyttäneet Valion maitoa. Olemme saaneet kaiken raaka-maidon omilta tuottajiltamme ja Arla Suomi -ryhmältä, kertoo Hämeenlinnan Osuusmeijerin toimitusjohtaja Risto Koski.

Valio haki kilpailuviranomaisilta myyntikiintiönsä poistamista kokonaan. Kun Valiolle selvisi, että kiintiötä ei poisteta, se veti tämän hakemuksensa pois. Uudessa hakemuksessa se esitti kiintiön asteittaista pienentämistä.

– Valio hallitsee edelleen raakamaidon hankinnan markkinaa ylivoimaisen markkina-asemansa turvin. Tämän vuoksi kiintiön poistamista kokonaan ei pidetty mahdollisena, sanoo KKV:n yrityskauppavalvonnasta vastaava johtaja Sanna Syrjälä viraston tiedotteessa.

KKV perustelee kiintiön pienentämistä markkinoiden muutoksella.

– EU:n maitokiintiöt ovat poistuneet, nestemaitomarkkinoiden myyntimäärä on laskenut ja private label -tuotteiden markkinaosuus erityisesti nestemaidoissa on kasvanut merkittävästi, Syrjälä sanoo.

Valion lakiasiainjohtaja Saara Vahvaselkä toteaa, että KKV:llä ei ollut vielä valmiuksia poistaa myyntivelvoitetta kokonaan.

– Olemme kuitenkin tyytyväisiä tähän tulokseen. Asteittainen purkaminen antaa asiakkaille mahdollisuuden sopeutua muutokseen.

Vahvaselkä on KKV:n kanssa samaa mieltä siitä, että tilanne maitomarkkinoilla on muuttunut sen jälkeen, kun myyntivelvoite määrättiin.

Kilpailuviranomaisten velvoitetta tulkittiin niin, että myös kauppa on saanut käyttää Valion velvoitemaitoa. KKV:n mukaan kaupan osuutta on käytetty yksinomaan meijereiden kilpailutuksen välineenä eikä sillä ole ollut myönteistä vaikutusta hankintakilpailuun. Velvoitemaidon tarkoituksena oli kuitenkin turvata Valion kilpailijoiden raaka-aineen saanti eikä vahvistaa kaupan neuvotteluasemaa.

– Tämä oli KKV:n oma-aloitteinen päätös. En näe, että se paljon vaikuttaa, mutta asia jää nähtäväksi, Vahvaselkä sanoo. FL

Pönkittäminen loppuu

Hallitusohjelman kirjaus kaupan omista private label -tuotteista nosti kohun. Hallitus ja eduskunta eivät voi kieltää kaupan omia merkkejä. Siten kirjaus oli yksi hölmön tölväyksistä, joita eräät poliitikot maatalouspolitiikan nimissä jatkuvasti harrastavat.

Ei kuitenkaan mitään syytä suosia kaupan merkkejä. Ne eivät palvele sen paremmin kuluttajia kuin teollisuuttakaan. Kaupan merkit heikentävät tervettä kilpailua sekä häivyttävät tuote- ja hintatietoisuutta.

Kauppojen private label -tuotteet hallitsevat suurten markettien maitohyllyjä. Hinnoittelu on mielipuolista. Hämeenlinnassa kaupan litran kevytmaitotölkki voi maksaa 71 senttiä. Sama tuote valmistajan merkillä maksaakin toista euroa. Lidlin maitoa lukuun ottamatta tuotteet ovat yleensä Hämeenlinnan Osuusmeijerin samalta linjalta.

Luo tervettä kilpailua, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto lopettaa kaupan maitomerkkien pönkittämisen.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat