Lounais-Häme Forssa

Makasiinin purkaminen ei saa tukea viranomaislausunnoista – Forssan yhdyskuntalautakunta ottaa kantaa keskiviikkona

Yhdyskuntalautakunta pui ensi viikolla makasiinin purkupyyntöä. Päätösehdotuksen mukaan kaava on ajanmukainen eikä kaavamuutokseen ole aihetta.
Suojeltuun makasiiniin voi sijoittaa ikkunoita lähinnä nykyisten ovien kohdalle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suojeltuun makasiiniin voi sijoittaa ikkunoita lähinnä nykyisten ovien kohdalle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Rakennusliike Laaksokunnas oy:n esitys Makasiininrannan kaavamuutoksesta Forssassa on vastatuulessa. Museovirasto ei lausunnossaan puolla suojellun makasiinirakennuksen purkamista eikä näe tilanteen muuttuneen sitten vuoden 2014, jolloin samanlainen esitys oli viimeksi käsittelyssä.

Hämeen ELY-keskus arvioi, ettei makasiinirakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo ja kaupunkikuvallinen merkitys ole muuttunut eikä rakennuksen purkamiselle ole edelleenkään päteviä syitä.

Forssan yhdyskuntalautakunta käsittelee lausuntoaan kaupunginhallitukselle ensi keskiviikon kokouksessa. Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä on valmistellut päätösehdotuksen, jonka mukaan yhä ajanmukaisen kaavan muutokseen ei ole syytä ryhtyä.

Koko muu kortteli paitsi itse makasiini on toteutunut kaavan mukaisesti. Rakennettu historia on päätösehdotuksen mukaan jätetty kaavassa tässä kohtaa perustellusti näkymään.

 

Rakennusliike Laaksokunnas jätti Forssan kaupungille viiden vuoden sisällä toistamiseen Makasiininrannasta kaavamuutoshakemuksen, jonka mukaan puuvillamakasiinin suojelumerkintä tulisi poistaa ja rakennuksen tontille tulisi osoittaa kaksi kolmikerroksista kerrostaloa. Haviteltu kaavamuutos mahdollistaisi kahteen taloon 20 asuntoa.

Kaupunginarkkitehti Köykkä laskee, että kaava-alueen lähistöllä on rakentamattomia kerrostalo- ja pienkerrostalotontteja yhteensä 15 350 kerrosalaneliömetrin edestä, mikä vastaa 10 vuoden kerrostalotuotantoa Forssassa. Lukemissa ovat viereinen S-marketin tontti, Hämeentien ja Vapaudenkadun kulmauksesta purettu Hämeenkulma eli entisen Tammelan Osuuskaupan tavaratalon tontti ja alueen muut rakentamattomat kerrostalo- ja pienkerrostalotontit.

Lisää aiheesta: Moni forssalainen jatkaisi makasiinin suojelua – Kohtalo selvinnee elokuussa (18.7.2019)

 

Seudullisen rakennusvalvonnan johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen toteaa, että rakennuksen korjaus- ja muutostöiden on oltava sellaisia, että sen kulttuurihistoriallisesti arvokas ja kaupunkikuvallisesti merkittävä luonne säilyy.

Omistaja vastaa rakennuksen kunnossapidosta.

Kaavan mukaan makasiini voi toimia kaikenlaisina aluetta palvelevina tiloina kuten varastona, autotallina, askartelu-, kokoontumis- tai kerhotiloina sekä toimisto- ja liiketiloina. Tiilirakennukseen ei voi sovittaa massiivisesti ikkunoita. Tarvittavat ikkunat on pääasiassa sijoitettava nykyisten ovien kohdalle, jotka jäävät suojaluukuiksi. Päädyn lisäksi ovia on vain makasiinin eteläpuolella.

Asemakaava mahdollistaa Laaksosen mukaan rakennuksen monipuoliset käyttövaihtoehdot, joten asemakaavan määräyksiä ei voi pitää kiinteistön omistajalle kohtuuttomina.

– Asemaakaavan kohtuuttomuuskysymykset ratkaisee viime kädessä hallinto-oikeus. FL

Lue myös mielipidekirjoitus: Vaikea makasiinikysymys

 

Asemakaava on 10 vuoden takaa

Forssan kaupunki ja alueen omistanut Asko Kiinteistöt, nykyinen Renor, sopivat vuonna 2001 Makasiininrannan kaavoituksesta ja sen periaatteista.

Samana vuonna järjestettiin alueen suunnittelua koskenut yleinen arkkitehtikilpailu.

Alueen suunnittelun lähtökohdaksi muodostui toisen puuvillamakasiinin suojelu ja toisen purkaminen.

Forssan kaupunki ja Renor tekivät kesällä 2009 alueesta maankäyttö- ja maanvaihtosopimuksen.

Forssan valtuusto hyväksyi kesällä 2009 ns. Makasiininrannan alueen asemakaavamuutoksen.

Kaavakokonaisuudessa kompensoitiin makasiinin suojelu osoittamalla muulle alueelle suojeltua rakennusta vastaava rakennusoikeus.

Renor myi Makasiininrannan määräalat syksyllä 2009 Rakennusliike Laaksokunnas oy:lle.

Ostaja sitoutui täyttämään Renorilta siirtyneet maankäyttö- ja maanvaihtosopimuksen mukaiset velvoitteet.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic